Κλασική σούπα Vichyssoise/Vichyssoise soup

…ή αλλιώς πρασόσουπα!

Οι μη λάτρεις του πράσου, με αυτή την πολύ αναζωογονητική σούπα, θα αλλάξουν γνώμη. Ακόμη και όσοι δεν τρώνε σούπες γενικώς μπορεί να αναθεωρήσουν, όπως έκανε και ο Κ., με αποτέλεσμα αυτή να είναι η μοναδική σούπα που όχι μόνο τρώει, αλλά που αναζητά κιόλας τις κρύες νύχτες του χειμώνα!

Η κάθε κουταλιά διαπερνάει την ραχοκοκκαλιά, χαρίζοντας απευθείας μια ζεστασιά, μια γλυκύτητα, μια θαλπωρή που σε κρατάει ζεστό για πολλή ώρα μετά και σε ηρεμεί.

Από το περιοδικό Gourmet της Ελευθεροτυπίας (Η. Μαμαλάκης 2007)

 ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό πράσα
  • ½ κιλό πατάτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζετε και πλένετε τα πράσα και τις πατάτες
  2. Κόβετε τα πράσα σε ροδέλες και τις πατάτες στα τέσσερα ή σε μικρότερα κομμάτια
  3. Σε κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο να λιώσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά χωρίς να το αφήσετε να κάψει και ρίχνετε τα λαχανικά
  4. Τα αφήνετε να σοταριστούν ανακατεύοντας συχνά, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν χρώμα για 5-7’
  5. Ρίχνετε 1 ½ λίτρο νερό και σιγοβράζετε για περίπου 30-40’ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  6. Βάζετε τα λαχανικά σε μπλέντερ να λιώσουν καλά και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα, ρίχνοντας αλάτι, πιπέρι και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε καλά και σβήνετε τη φωτιά.
  7. Την τρώτη ζεστή!

Προσωπική παρέμβαση: επειδή είμαι τυρού, τι να κάνουμε,  συνόδεψα τη σούπα  με μια γενναία κουταλιά από μαλακό τυρί κρέμα, το οποίο ανακάτεψα και, καθώς ήταν καυτή, διαλύθηκε και έγινε θεϊκή!

 ______________________

…or leek soup!

Those who don’t like leeks, will change their mind with this refreshing soup! Even those who don’t even eat soups at all, may change their mind, as K. did. The result was, not only K. to start eating this leek soup but also he asks for it in the cold winter nights!

Every sip that runs down your spine, gives you a warmth, a sweetness, a comfortness that keeps you hot for a long time afterwards and relaxes you. 

From newspaper magazine Gourmet, by Eleftherotypia (H. Mamalakis 2007)

INGREDIENTS

  • ½ kg leeks
  • ½ kg potatoes
  • 100 gr butter
  • 200 gr whipping cream
  • Salt, pepper

DIRECTIONS

  1. Peel and wash and leeks and the potatoes
  2. Cut the leeks and the potatoes in small pieces
  3. In a pot, put the butter and let it melt in low to medium light and throw the vegetables. Stir well and let them for 5-7’ without to get brown
  4. Add 1 ½ litre of water and let the soup boil for 30-40’ or until the vegetables are soft
  5. Smash well the vegetables in a blender and add the puree in the pot again. Add salt, pepper and the whipping cream, stir well and turn off the fire.
  6. Eat it hot!

Personal touch: I can’t stand to cheese, so I added a great tablespoon of fine greek cream cheese, stir it while the soup was still hot, and it melted it giving me great pleasure

Comments:

  • reply

    Καλημέρα!
    Σ εμένα που λατρεύω το πράσο αυτή η σούπα θα μου αρέσει πολύ.
    Φίνα και βελουτέ, αριστούργημα, θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε.
    Σε κάποιες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως στην καροτόσουπα, αντικαθιστώ την κρ.γάλακτος με γιαούρτι.
    Φιλιά

    November 24, 2010
    • reply

      Καλημέρα Πόπη!
      Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει η σούπα αυτή και το γιαουρτάκι, μια χαρά θα της πηγαίνει!
      Καλή συνέχεια!

      November 24, 2010
  • reply

    Οι βελουτέ σούπες είναι η αδυναμία μου και τα πράσα επίσης!
    Επίσης μέσα στις σούπες λατρεύω το κατίκι Δομοκού!!!!

    November 24, 2010
    • reply

      Γειά σου Λίλα,
      κάτι αντίστοιχο με το κατίκι Δομοκού έριξα κι εγώ μέσα -τυρί κρέμα Ιωαννίνων- και όντως ήταν καταπληκτικό!

      November 24, 2010

Leave a comment: