Vegetarian κεφτεδάκια από καρύδι/Vegetarian walnut meat-less-balls!

Καλά, όσοι με ξέρετε προσωπικά, μην αρχίσετε να γελάτε τώρα!

“Vegetarian”! Μια συνταγή πρωτότυπη είπα να κάνω που έτυχε να μην έχει κρέας και ο προσδιορισμός αυτός νομίζω ότι την χαρακτηρίζει! Διακρίσεις δεν κάνω, όλες οι νοστιμιές ευπρόσδεκτες από όποιο κουζινικό “κλάδο” κι αν προέρχονται αρκεί να είναι καλομαγειρεμένες -κι έδώ ο καθένας προσθέτει ό,τι θέλει: φρέσκα εποχιακά υλικά, αργό μαγείρεμα ή τουλάχιστον όχι βιαστικό και “ξεπέταγμα”, ισορροπία γεύσεων, αρωμάτων, χρωμάτων, υφών, μυρωδιών και umami (!) αισθήσεων κλπ κλπ κλπ…

Πίσω στους vegetarian κεφτέδες με καρύδι λοιπόν, όπου μεταφέρω ακριβώς τα λόγια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου από το εισαγωγικό κείμενο της συγκεκριμένης συνταγής της στο βιβλίο «Συνταγές του Αιγαίου», το οποίο και με έκανε να φτιάξω αυτούς τους μοναδικούς κεφτέδες: «Όσοι τα δοκιμάσουν θα μείνουν έκπληκτοι όταν θα προσπαθήσετε να τους πείσετε ότι δεν έφαγαν κρέας αλλά καρύδι!»

Ό,τι κι αν πρεσβεύετε, ό,τι κι αν ακολουθείτε ως στάση ζωής και διατροφής, αυτοί οι καρυδοκεφτέδες ανταποκρίνονται σε κάθε «πίστη», κουζινική ή μη!

Peace!

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό καρυδόψιχα τριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι
  • 1 ωμή πατάτα ψιλοτριμμένη
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού μπαγιάτικο ψωμί (εγώ έτριψα παξιμάδι)
  • Γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζουμε το ψωμί (ή το παξιμάδι) στο γάλα μέχρι να μαλακώσει, το στύβουμε καλά και το τρίβουμε σε ψίχουλα
  2. Σε μεγάλο μπωλ, ρίχνουμε και ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά μαζί: το τριμμένο ψωμί, την καρυδόψιχα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πατάτα, το γιαούρτι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι.
  3. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.. Εγώ τα έψησα στον φούρνο για πιο ελαφρύ φαγητό.

Τρώγονται ζεστά.

________________________

Ok, ok, I know that all my friends will laugh at me with this post title!

“Vegetarian”! I just wanted to try this peculiar recipe which doesn’t contain any meat although they are “meatballs”! I like all delicious kinds of food no matter what their label is -vegetarian or anything else- as long as it is cooked with fresh and seasonal ingredients, slowly with care, with balance in taste, smell, touch, colours and umami (!) sense etc, etc, etc…

So, going back to the vegetarian meatless balls, I quote the exact words of chef Argiro Barbarigou from the book “Aegean’s recipes” which made me cook these exceptional walnut balls: “Whoever tastes them will be surprised and will not believe that they actually didn’t contain any meat at all, except for walnut!”

Whoever you are, vegetarian or not, you will love these walnut meatless balls!

INGREDIENTS

  • ½ kg finely grained walnuts
  • 2 smashed garlic cloves
  • 1 grained onion
  • 1 egg
  • 1 tbsp yogurt
  • 1 raw grained potato
  • 2 cups of  stale bread
  • Milk
  • Salt, pepper
  • Flour and olive oil for frying

DIRECTIONS

  1. Sink the bread into the milk until it softens, squeeze it and make it crumbs
  2. In a big bowl add all the ingredients and mix well: bread crumbs, walnuts, onion, garlic, potato, egg, yogurt, salt and pepper.
  3. Make balls, flour them and fry them until they become brown.

I actually baked them and they were great too. Eat them hot!

Comments:

  • reply

    Τι πρωτότυπη ιδέα είναι αυτή!! Πάντως όσο θαραλλέα και να είμαι στην κουζίνα δεν ξέρω αν θα τα έφτιαχνα αυτά τα κεφτεδάκια. Σίγουρα όμως θα τα δοκίμαζα.

    December 8, 2010
    • reply

      Μη νομίζεις ότι κι εγώ δεν ήμουν περίεργη αν θα βγουν και τι θα βγουν! Όμως ήθελα να τα επιχειρήσω και τελικά καλά έκανα γιατί ήταν πεντανόστιμα και πολύ υγιεινά!

      December 8, 2010
  • reply

    Πολύ πρωτότυπο, τι σου θυμίζει γευστικά;;;

    December 8, 2010
    • reply

      Διακρίνεται η γεύση του καρυδιού, το οποίο γλυκίζει από το σκόρδο και το κρεμμύδι. Με το ψήσιμο -εγώ τα έψησα δεν τα τηγάνισα- παίρνει το χρώμα και την υφή του κρεατοκεφτέ καθώς και τη μεστή γεύση του. Ελπίζω να σου έδωσα μια αίσθηση…

      December 8, 2010
  • reply

    Μετά την σκορδάτη καρυδοσαλάτα που έφτιαξα τις προάλλες, αφενός μου είχαν περισσέψει καρύδια και αφετέρου δεν με σταματάει τίποτα στους γαστρονομικούς πειραματισμούς. Τα έφτιαξα λοιπόν και το αποτέλεσμα με αποζημίωσε. Τα συνόδευσα με ψητά λαχανικά που ταίριαξαν απόλυτα ….και παρέμειναν νόστιμα και την επόμενη μέρα 😉

    December 9, 2010
    • reply

      Οφείλω, αγαπητή Μαριέττα, να σε χρήσω επίσημη δοκιμάστρια των συνταγών που αναρτώ αλλά και τολμηρή καθώς παραλλάσεις ανάλογα με τα υλικά που διαθέτεις! Χαίρομαι που σου άρεσαν!!

      December 9, 2010
  • reply

    Αφου εχει αυγο και γαλακτομικα πως ειναι βιγκαν;
    θα με τρελανετε;
    μαλλον vegetarian Θελατα να πειτε…διορθωστε το παρακαλω.

    December 20, 2012
    • reply

      @Nikolaos,
      βεβαίως και θα το διορθώσω κι ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση!

      December 20, 2012

Leave a comment: