Τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι

in english

Εύκολα κι ελαφριά τα τυροπιτάκια αυτά, ότι πρέπει για τις ξαφνικές… λιγούρες στο σπίτι ή για τις μόνιμες του γραφείου!

Της Εύης Παπαδοπούλου (Gourmet Ελευθεροτυπίας)

ΥΛΙΚΑ

Χρησιμοποιήστε το κεσεδάκι από το γιαούρτι ως μεζούρα και για τα υπόλοιπα υλικά

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι φέτα τριμμένη
  • 1 κεσεδάκι τριμμένο κίτρινο τυρί (ό,τι θέλετε ή ό,τι έχετε: κασέρι, γκούντα, γραβιέρα…)
  • 2 αβγά +1 ακόμη για το άλειμμα
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω με ολικής άλεσης)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι (προαιρετικά, θα έλεγα εγώ)
  • Σουσάμι, μαυροσούσαμο, ηλιόσπορους (προαιρετικά για το πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το ελαιόλαδο.

2.      Μετά προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας πάντα.

3.      Προσθέτουμε και τα τυριά (φέτα, κίτρινα), αφήνουμε να ανακατευτούν λίγο και σβήνουμε το μίξερ.

4.      Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ξεκούραση 30’.

5.      Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο και σε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο πλάθουμε τυροπιτάκια (στρογγυλά ή μακρόστενα μετά το 30λεπτο). Αφήστε λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

6.      Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή ό,τι άλλο.

7.      Ψήνουμε για ~20-30’ μέχρι να ροδίσουν.

You might also like:

Oυαλλέζικη κρέμα τυριού (Welsh rabbit)

Δύο κριτσίνια για ένα tea party (!): ένα με τυρί και ένα με σουσάμι-μαυροκούκι-χοντρό αλάτι

Comments:

  • reply

    Μπράβο βρε φιλενάδα! Τέλεια πρόταση για τις λιγούρες …παντώς φύσεως. Θα τα φτιάξω αύριο κιόλας!

    April 10, 2011
    • reply

      @Μαριέττα,
      φτιάξτα και πες μου αν σου άρεσαν!

      April 10, 2011
  • reply

    Σε οτι εχει τυρι……ειμαι μεσα! Μου αρεσουν τα τυροπιτακια σου γιατι ειναι σαν μπισκοτακια και τους εχεις βαλει και σουσαμη και παπαρουνοσπορο!! Σημειωνω λοιπον…ισως τα βαζω στο Πασχαλινο τραπεζι για να τσιμπησουμε μεχρι να γινει το αρνι!

    April 12, 2011
  • reply

    Σοφία

    Γεια σου, Άρτεμη. Μόλις τα έφτιαξα. Μια χαρά βγήκαν, αλλά το λάδι κάπως μου φάνηκε, δεν ξέρω, κάπως τσιμπάει… ή ήθελε κι άλλο χτύπημα ή χρειαζόταν κάποιο άλλο λάδι, πιο ελαφρύ, ή βούτυρο. Μάλλον θα τα ξαναδοκιμάσω κάποια στιγμή με βούτυρο. Και λίγο πιπεράκι πιθανόν. Αυτά από μένα!

    April 12, 2011
    • reply

      @Cathy,
      δοκίμασέ τα κι ελπίζω να σου αρέσουν -αλλά μη φάτε πολλά και σας κόψουν την όρεξη!!!

      @Σοφία,
      όντως είναι αρκετά… λαδένια, αλλά εμένα μου άρεσαν γιατί το λάδι που χρησιμοποίησα ήταν ελαφρύ πολύ -από τη Μυτιλήνη. Δοκίμασέ τα και με βούτυρο και πες μου τι έγινε!!!

      April 13, 2011
  • reply

    Τα εφτιαξα χθες το βραδυ (για δοκιμη) και ειναι πολυ ωραια!!!!! Μου θυμησαν καποια ψομακια που εφτιαχνε η μητερα μου τις κυριακες με κρεμαγαλακτος, που μαζευε απο το γαλα οταν το εβραζε…θα τα δοκιμαζω λοιπον και σε γλυκια εκδοχη!

    April 13, 2011
    • reply

      @Cathy,
      πολύ χαίρομαι, ειλικρινά!!
      Τι ωραία ιδέα η γλυκιά εκδοχή! Θα ήθελα να την έχω όταν πειραματιστείς και μ’ αυτό!

      April 13, 2011
  • reply

    Θα δοκιμαστούν σύντομα, πολύ θα μου αρέσουν

    April 13, 2011
  • reply

    Καλημερα Αρτεμη!!
    Μολις εβάλα ενα ποστ για τα τυροπιτακια…με ένα link στο blog σου… of course!

    April 14, 2011
    • reply

      @Cathy, ευχαριστώ πολύ-πολύ!!
      @Popi, το ελπίζω!!

      April 14, 2011
  • reply

    μας πέθανες…οι λιγούρες είναι σχεδόν όλο το 24ωρο…περιμένω ένα ποστ με ιδέες για λιγούρες εγκυμοσύνης που δεν σταματούν ποτέ..

    May 24, 2013

Leave a comment: