Tarte tatin. Όταν ήρθαν τα πάνω κάτω με μια τάρτα με τυρί και ντομάτα.

in english

Οι τάρτες και οι πίτες μου αρέσουν πολύ.

Γλυκιές και αλμυρές.

Με φύλλο και χωρίς.

“Σκεπαστές” και “ξεσκέπαστες”.

Πώς να μη θελήσω να φτιάξω κι αυτήν την όμορφη τάρτα που μου υποσχότανε πολλά με αυτό το πέστο πιπεριάς φλωρίνης στη βάση;

Και με δύο ακόμη υλικά;

Και όλα αυτά τα πάνω-κάτω;

Εμ, έτσι είναι, όλα τα “ανάποδα” να μου χτυπάν στο μάτι, τα φυσιολογικά για τους φυσιολογικούς.

Ιδού λοιπόν:

αναποδογυρισμένη τάρτα με πέστο πιπεριάς φλωρίνης με αμύγδαλο, ξινομυζήθρα και ντοματίνια.

Συνταγή ελαφρώς προσαρμοσμένη από το Cookbook, “365 συνταγές”, A’ τόμος

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο σφολιάτας (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
  • 8-10 ντοματίνια κομμένα στη μέση ή 3-4 πομοντόρια ή 1-2 κανονικές ντομάτες σε φέτες
  • 250 γρ. ξινομυζήθρα
  • 4 κουτ. σούπας πέστο πιπεριάς
  • 2 κουτ. γλ. ρίγανη
  • πιπέρι
  • 6 ελιές σε ροδέλες (προαιρετικά)

Για το πέστο πιπεριάς

  • 1 πιπεριά κέρατο (όχι καυτερή. Αλλά αν αγαπάτε τα καυτερά, μπορείτε να δοκιμάσετε.)
  • 1 πιπεριά φλωρίνης
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας αμύγδαλο φιλέ ή ολόκληρο
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζουμε το πέστο: προθερμαίνουμε το γκριλ στους 220-230. Σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, βάζουμε τις πλυμένες πιπεριές να ψηθούν (στις πάνω σχάρες του φούρνου) ώσπου να μαυρίσει η φλούδα. Γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά, μέχρι να μαυρίσουν. Μη φοβάστε. Καίγεται μόνο η φλούδα, η πιπεριά εσωτερικά έχει απλά μαλακώσει. Τις βγάζουμε -δεν σβήνουμε τον φούρνο αλλά χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 175 και από το γκριλ, γυρνάμε στη ρύθμιση “πάνω-κάτω”-, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε το κοτσάνι με τα σπόρια.
  2. Στο μούλτι ρίχνουμε τις ξεφλουδισμένες-ξεσποριασμένες πιπεριές και όλα τα υπόλοιπα υλικά του πέστο. Πολτοποιούμε εντελώς.
  3. Φτιάχνουμε την τάρτα: αλείφουμε με το πέστο μια ταρτιέρα στο μέγεθος της σφολιάτας. Τοποθετούμε πάνω από το πέστο τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (ή τις ντομάτες και τις ελιές αν τις βάλετε).
  4. Ρίχνουμε στην ξινομυζήθρα ρίγανη και πιπέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ξυνομυζήθρας πάνω απ’ τις ντομάτες.
  5. Σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας, την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και ψήνουμε για 35-40′. Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο, την αφήνουμε 5′ και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα (αν κολλήσουν κομματάκια τυριού-πέστο στην ταρτιέρα, ξεκολλάμε απαλά με ένα πηρούνι και το βάζουμε στη θέση του για να μάθει).

You might also like:

Τάρτα με κιμά και πορτοκάλι

Comments:

  • reply

    Για φέρε ένα κομματάκι να δοκιμάσω …. αν και φαντάζομαι ότι θα έχει υπέροχη γεύση … τρελλαίνομαι για φέτα και ντομάτα !!!

    Φιλιά

    November 22, 2012
  • reply

    Το δοκιμάσαμε, από τα χεράκια σου στη βραδιά “αποχαιρετώντας το Σεπτέμβρη”, και ήταν καταπληκτική, πότε θα αποχαιρετήσουμε και κανέναν άλλο μήνα με αυτή την ανάποδη ταρτούλα,για γούρι;;

    November 22, 2012
    • reply

      Ωραία ιδέα να αποχαιρετάμε κάθε μήνα με διαφορετικό όμως πιάτο, τι λες;

      November 23, 2012
  • reply

    Ξινομυζήθρα, ντοματίνια, πέστο πιπεριάς… Με τέτοια υλικά και μία άξια μαγείρισσα πως να μην είναι η τάρτα υπέροχη!
    Φιλιά!

    November 22, 2012
  • reply

    Ερμιόνη

    Αυτό το πέστο πιπεριάς φαίνεται πολύ καλό! Δίνει μια ιδιαιτερότητα σε μια απλή αλλά πολύ κομψή τάρτα!
    Έχει και ξινομυζήθρα για την οποία τρελαίνομαι!
    Το αστείο είναι ότι ενώ έχω κι εγώ το συγκεκριμένο βιβλίο, δεν είχα προσέξει ως τώρα αυτή την ομορφιά!
    Μπράβο λοιπόν Άρτεμις!
    Φιλιά πολλά!

    November 22, 2012
  • reply

    Ιδιαίτερη η ανάποδογυριστή σου τάρτα.
    Εκτός από τα υλικά που είναι εγγύηση, μου έκανε κλικ ο τρόπος παρασκευής και το τελείωμα με το αναποδογύρισμα. Ξεφεύγει από τα συνήθη.

    Ωραίες και οι φωτογραφίες σου!!
    Μπράβο!

    November 22, 2012
  • reply

    Eri

    Καλά έχω πάθει που κάθεσαι όρθια στην καρέκλα χαχα!
    I love your upside down savory tart my love!

    November 22, 2012
    • reply

      @Eri,
      χαχαχα!!! Χαίρομαι που το παρατήρησες! Αυτό μου αρέσει σε αυτή τη φωτό!

      November 23, 2012
  • reply

    Έχασα που δεν ήρθα!! χαχαχα θα τη δοκιμάσω όμως φτιάχνοντας την

    November 22, 2012
  • reply

    Άξια, άξια!!!

    November 23, 2012
  • reply

    Εγώ έχω κολλήσει με την ξινομυζήθρα που λατρέυω αλλά δεν μπορώ να βρω.. Αααχ! Τέλεια φαίνεται!

    November 23, 2012
    • reply

      Αν συντηρούνταν με κάποιο τρόπο, θα σου έστελνα ένα πακετάκι!

      November 23, 2012
  • reply

    Καλή φάση! Αποχαιρετάμε το μήνα με ένα διαφορετικό πιάτο! Εγώ υποδέχομαι το μήνα με μια λιχουδίτσα την οποία φροντίζω να μοιράσω, σε φίλους και γνωστούς, έτσι για το καλό! Δεν σκέφτηκα να τον αποχαιρετίσω! ίσως γιατί δεν τα πάω και πολύ καλά με τους αποχαιρετισμούς.. Προτιμώ τις αρχές! Η τάρτα σου φαίνεται πεντανόστιμη! Πολύ μεσογειακή γεύση πρέπει να έχει! Ωραία ιδέα!

    November 25, 2012
    • reply

      @Μαρία, οι υποδοχές και οι αποχαιρετισμοί είναι απλά οι αφορμές για να μαζευόμαστε! Θα ξεκινήσω και τις υποδοχές λοιπόν, μου αρέσει!

      November 25, 2012
  • reply

    In English please Darling!!

    December 6, 2012

Leave a comment: