Ρύκο, ρύκο, ρύκοκο, ρύκο, ρυκοκό: sorbet βερύκοκο.

sorbet verikoko 3

Αν ο Παράδεισος υπάρχει κι αν έχει φαγητό, τότε ίσως θα έχει μόνο φρούτα.

Κι αυτό, όχι επειδή τα αγαπώ ιδιαίτερα, -εκτός από τις μπανάνες, τις φράουλες, άντε και το πεπόνι- αλλά επειδή αντικειμενικά είναι μια τροφή που τα συνδυάζει όλα: βιταμίνες, θρεπτικότητα, νερό, όλων των ειδών τις γεύσεις, όλων των ειδών τα χρώματα, όλων των ειδών τα σχήματα και τα μεγέθη, αρώματα, υφές, εκρήξεις στο στόμα, εκρήξεις στα μάτια, εκρήξεις σε όλες τις αισθήσεις, πηγή έμπνευσης στην τέχνη, ομορφιά, ισορροπία.

Ίσως να φταίει το καλοκαίρι που ήρθε, ίσως να φταίει η Ευγενία που με πρόσθεσε σε αυτό το ομαδικό γκρουπ στο facebook των food bloggers όπου κάθε μήνα αποφασίζουμε και μαγειρεύουμε με ένα διαφορετικό υλικό διαφορετικές συνταγές ο καθένας, ίσως να φταίει το βερύκοκο με το απαλό παλ χρώμα του, την ανατριχιαστική ώρες ώρες φλούδα του και την γλυκόπικρη σάρκα του.

Ίσως πάλι να φταίει αυτό το sorbet* βερύκοκο.

*βλέπε, σιρόπι και πολτός φρούτου παγωμένα.

sorbet verikoko 2

Ίσως και να φταίει το κρασί, η θάλασσα και τ’ αγόρι μου. Ή τα λόγια του παππά**.

**Ορκίζομαι, δεν είχε αλκοόλ το σορμπετάκι αυτό.

Μην διαβάζεις τι λέω.

Μόνο φτιάξ’το.

Και μετά, μπες και στα παρακάτω λινκς των υπολοίπων συνφουντμπλογκεράδων και φτιάξε και τις υπόλοιπες βερυκοκοσυνταγές:

H Εβίνα από το Cook and feel φτιάχνει clafoutis με βερύκοκα

η Αγγελική από το Cookika φτιάχνει κέικ καρότου με βερύκοκα

η Κατερίνα από το Delightful Area φτιάχνει granola με βερύκοκα και γιαούρτι

η Έλενα από το Elena is cooking φτιάχνει σαλάτα με ψητά βερύκοκα, φέτα και αμύγδαλα

η Ευγενία από το Eat Yourself Greek φτιάχνει αρνί με βερύκοκα και αμύγδαλο

η Nανά από το Κouzinista φτιάχνει γλασαρισμένα μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με φρέσκα βερύκοκα

ο Άρης από το Νεανικόν φτιάχνει πάστα φλώρα

η Δώρα από το Pandora’s Kitchen φτιάχνει αυγοφέτες με καραμελωμένα βερύκοκα και creme patisserie

H Ειρήνη από το Paxxi φτιάχνει το γλυκό της μπαλαρίνας: πάβλοβα με φυστίκια Αιγίνης και βερύκοκα

η Nίκη από Το Μυαλό στο Φαγητό φτιάχνει μπισκοτογλυκό με κρέμα αμυγδάλου και μαρμελάδα βερύκοκο

sorbet verikoko 4

sorbet verikoko 1

Η συνταγή από το Βιβλίο Ζαχαροπλαστικής Βήμα Gourmet “150 συνταγές για ανήσυχες μαγείρισσες” του Φώτη Χρυσανθίδη, 2010.

Υλικά:

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. νερό
  • χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 500 γρ. φρέσκα βερύκοκα χωρίς το κουκούτσι.

Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να βράσουν μαζί για 5′ το νερό, η ζάχαρη και ο χυμός λεμονιού. Μετά τα 5′ αποσύρουμε από την φωτιά, μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει -ή μετά από λίγο στο ψυγείο για πιο γρήγορα.
  2. Όταν το σιρόπι κρυώσει, βάζουμε τα βερύκοκα στο μούλτι και τα πολτοποιούμε.
  3. Προσθέτουμε και το κρύο σιρόπι και χτυπάμε ελαφρώς στο μούλτι απλά για να ενωθεί με τον πολτό βερύκοκου.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα σε παγωτομηχανή και την αφήνουμε να κάνει όλη τη βρωμοδουλειά. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, δανειζόμαστε, ζητιανεύουμε μία από το πολυκατάστημα της γειτονιάς ή απλά βάζουμε σε μπωλ το μείγμα στην κατάψυξη και ανά μισή με μία ώρα το βγάζουμε τουλάχιστον 5 φορές και το χτυπάμε καλά με αυγοδάρτη να σπάσουν οι κρύσταλλοι και να γίνει κρεμώδες το σορμπετάκι μας.
  5. Απόλαυσέ το κατευθείαν κι άρχισε να παραμιλάς όπως εγώ.

Comments:

Leave a comment: