Μαύρο νόστιμο κατράμι: το ψωμί σόδας με το χαρουπάλευρο και τα σπόρια.

in english

psomi_haroupalevro_sporia 1

Το ψωμί σόδας το έχω δει πολύ καιρό τώρα και το χαλβαδιάζω.

Ιντριγκαδόρικο αφού ζύμωμα δεν έχει, μαγιά δεν έχει, γρήγορο είναι, ψωμί -λέει- βγαίνει…

Ήρθε η ώρα του και καλά έκανε γιατί το απόλαυσα πλήρως. Και καλά “έλεγε”.

psomi_haroupalevro_sporia 2

“Άλλαξα και τα φώτα” της αρχικής συνταγής γιατί το καημένο το χαρουπάλευρο με “κοιτάζει” στα μάτια κάθε φορά που ανοίγω το ντουλάπι μου και αυτή τη φορά το λυπήθηκα. Το πήρα αγκαλιά και το χρησιμοποίησα στο ψωμί αυτό. Μαζί με τον λιναρόσπορο που επίσης καθόταν “ήσυχος-ήσυχος” στο άθικτο σακουλάκι του επίσης καιρό τώρα.

Ανακάτεψα λοιπόν τ’ αλεύρια, έριξα μέσα και τα σπόρια, μαύρισαν τα δάχτυλά μου και τα νύχια μου, γέμισαν τα ρουθούνια μου μυρωδιά χαρουπιού. Κι αφού ψήθηκε, έκοψα κατευθείαν την πρώτη καυτή κομμάτα και την κατασπάραξα απολαμβάνοντας την ιδιαίτερη χαρουπογεύση.

Psomi_haroupalevro Collage

psomi_haroupalevro_sporia 3

Προσαρμοσμένη συνταγή από το βιβλίο “Πεντανόστιμα ψωμιά” του Εμμανουήλ Χατζηανδρέου

Για ένα μικρό καρβελάκι.

Υλικά:

  • 200 γρ. (1 1/2 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. (1/2 κούπα) χαρουπάλευρο (καλό είναι να το κοσκινίσετε γιατί κάνει σβόλους)
  • 1 κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα (σκόνη)
  • 260 γρ. γάλα πλήρες ή ξινόγαλα (εγώ χρησιμοποίησα εβαπορέ αδιάλυτο)
  • 1 κουτ. σούπας λιναρόσπορο
  • 2 κουτ. σούπας ηλιόσπορο και σουσάμι ανάμεικτα

(Σημείωση: αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα σπόρια ή μη βάλετε καθόλου ή βάλτε ό,τι έχετε και σας αρέσει. Επίσης, αυτό το ψωμί φτιάχνεται και με αλεύρι ολικής άλεσης μόνο ή αλεύρι για ψωμί ή πειραματιστείτε με τα αλεύρια που σας αρέσουν ή έχετε όπως έκανα εγώ)

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 πάνω-κάτω.
  2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τα δύο αλεύρια, το αλάτι, τη σόδα και τα σπόρια και τα ανακατεύετε.
  3. Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να αρχίσουν να αναμειγνύονται τα υλικά, θα κολλάει αρκετά. Αφού αναμειχθούν, ρίξτε το ζυμάρι σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.
  4. Πλάστε τη ζύμη σε μπάλα ώσπου να μη κολλάει στα χέρια -σχεδόν καθόλου ζύμωμα δηλαδή. Χαράξτε ένα σταυρό στο καρβελάκι με ένα οδοντωτό μαχαίρι και βάλτε το σε λαδωμένο ταψάκι ή στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Ψήστε το για περίπου 30′ ή μέχρι η λεπίδα ενός μαχαριού να βγαίνει καθαρή αν την βυθίσετε ως τον πάτο του ψωμιού. Επίσης το άλλο “κολπάκι” για τον έλεγχο του ψημένο ψωμιού είναι να το χτυπάτε από κάτω -αν ακουστεί κούφιος ήχος είναι έτοιμο.
  6. Βάλτε το σε σχάρα να κρυώσει -αν αντέχετε…

Comments:

  • reply

    Τέλειο φαίνεται! Θα δοκιμαστεί λίαν συντόμως 🙂

    February 20, 2014
    • reply

      Αναμένονται εντυπώσεις αγαπητέ Πάρι!

      February 21, 2014
  • reply

    Δεν έχω δοκιμάσει χαρουπάλευρο, αν και έχω ακούσει πάρα πολλά για αυτό. Πολύ ενδιαφέρον έχει η συνταγή σου, πάντως…

    February 21, 2014
    • reply

      Δοκίμασέ το κάποια στιγμή, είναι ιδιαίτερο.

      February 21, 2014

Leave a comment: