Cooking together: το ψωμί με το καλαμποκάλευρο και το κριθάρι.

in english

ψωμί κριθάρι_καλαμπόκι 1

Μας αρέσει να τρώμε μαζί αλλά και να μαγειρεύουμε μαζί.

Και το κάνουμε μια φορά την εβδομάδα μαζί με την Εύα από το Funky Cook.

Αυτό είναι το cooking together.

Διαλέγουμε ένα υλικό, μια πρώτη ύλη εποχιακή ή βασική στη μαγειρική, την αναρτούμε στα προφίλ μας στο Facebook, ρωτάμε τους φίλους για προτάσεις και ιδέες και την επόμενη μέρα, συναντιόμαστε, σηκώνουμε τα μανίκια, βγάζουμε τα κατσαρολικά και φτιάχνουμε κάποια από τις ιδέες σας ή εμπνεόμαστε από αυτές.

Το δοκιμάζουμε, το στήνουμε, το φωτογραφίζουμε, το απολαμβάνουμε και το δημοσιεύουμε στα μπλογκ μας.

Και ιδού, ένα από τα πρώτα αποτελέσματα της κοινής μας μαγειρικής, το υπέροχο αυτό ψωμί με κριθάρι και καλαμποκάλευρο και όχι μόνο. Υλικό αυτή τη φορά ήταν το καλαμποκάλευρο.

ψωμί κριθάρι_καλαμπόκι 3

ψωμί κριθάρι_καλαμπόκι 2

Όταν βγήκε αχνιστό, ίσα που κρατηθήκαμε να βγάλουμε κάποιες φωτογραφίες και ορμήξαμε να το απολαύσουμε με τυρί φέτα και με ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που φύλαγε για ιδιαίτερες στιγμές η Εύα.

Εις το επανιδείν!

Εν δράση! Φώτος από κινητό.

Εν δράση! Φώτος από κινητό.

Υλικά:

Για ένα μεγάλο καρβέλι

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό κίτρινο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. αλεύρι κρίθινο
  • 50 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 15 γρ. μαγιά ξηρή στιγμής
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 750 ml. νερό χλιαρό

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου για 15 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, προσθέτουμε την μαγιά, το μέλι και την ζάχαρη. Προσθέτουμε 250 ml από το νερό και ανακινούμε ελαφρά την λεκάνη, χωρίς να ανακατέψουμε και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα. Βάζουμε μέσα στον φούρνο το μείγμα για 15 λεπτά.
  2. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα άλευρα με το αλάτι.
  3. Βγάζουμε από το φούρνο το μείγμα της μαγιάς μετά από τα 15′ και ρίχνουμε τα άλευρα προσθέτοντας και το υπόλοιπο χλιαρό νερό.
  4. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή με το χέρι μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα και αφήνουμε 10 λεπτά στην άκρη πριν ξεκινήσουμε το ζύμωμα.
  5. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε την ζύμη. Στην αρχή ίσως η ζύμη φανεί να θέλει επιπλέον αλεύρι αλλά δεν προσθέτουμε γιατί η ζύμη θέλουμε να έχει υγρασία και όσο ζυμώνουμε θα πάρει την ελαστικότητα που χρειάζεται χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  6. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε για 40 λεπτά μέσα στο φούρνο.
  7. Βγάζουμε και ζυμώνουμε ελαφρά και σχηματίζουμε ένα καρβέλι ή μια φρατζόλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μέσα στο φούρνο για άλλα περίπου 30 λεπτά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C πάνω κάτω.
  9. Ψήνουμε το ψωμί για 20 λεπτά στους 200°C και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180°C ψήνοντας για άλλα 25-30 λεπτά. Τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί χτυπώντας το καρβέλι από κάτω -αν κάνει έναν κούφιο ήχο είναι έτοιμο!
  10. Τρώγεται καυτό και όχι μόνο!

You might also like:

Ψωμί με κολοκύθα13

Ψωμί με κολοκύθα και μυρωδικά.

Γρήγορο ψωμί του 18ου αιώνα

Γρήγορο ψωμί του 18ου αιώνα

13 thoughts on “Cooking together: το ψωμί με το καλαμποκάλευρο και το κριθάρι.

  1. Ξανθή

    Παλιότερα έφτιαξα κατόπιν παραγγελίας ένα με κριθάρι σίκαλη, επειδή ταξίδεψε στην παραγγέλουσσα δεν έχω ιδέα πως βγήκε. Πριν λίγες μέρες έκανα ένα με ζέα, όλο το αλεύρι, δεν μας άρεσε. Σε αυτό βλέπω ότι είναι μείγμα αλευριών και θα το επιχειρήσω.
    Φιλιά και στις δυο σας.

    1. Artemis Tsipi

      Όντως Ξανθή, εσύ το ξέρεις καλύτερα απ’ όλους αυτό, το μείγμα αλευριών κάνει και πιο νόστιμο ψωμί! Δοκίμασέ το, είναι υπέροχο με κριτσανιστή κόρα και τραβηχτή ψίχα. Φανταστήκαμε πως θα ήταν να το φτιάχναμε με προζύμι! Το ζέα θέλω να το δοκιμάσω κι εγώ.

  2. Εύη

    Φαίνεται πολύ ωραίο το ψωμάκι σας.Επίσης, είναι πολύ ωραίο που μαγειρεύετε μαζί μια φορά την εβδομάδα.

  3. Marion

    Tο καλαμποκάλευρο μου αρέσει στο ψωμί
    Και με τα υπόλοιπα αλεύρια που βάλατε θα έγινε πεντανόστιμο
    Ζεστό με φέτα πως να αντισταθείς!

    Πολύ ωραίο το cooking together:)

    Φιλιά

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *