Η ζωή, το σύμπαν και τα πάντα με μια κρύα ντοματόσουπα. Gazpacho Andaluz.

Gazpacho 1

Κακά τα ψέμματα. Έχει ακόμα ζέστη. Κι ας μπήκε ο Σεπτέμβριος. Κι ας ρίχνει κάτι μπόρες.

Η ζέστη αυτή με καταβάλλει. Είναι θαύμα πως γράφω αυτές τις γραμμές. Είναι θαύμα πως βρίσκω την ενέργεια να κάνω βασικές λειτουργίες του οργανισμού, πόσω μάλλον, να δουλεύω σε μια απαιτητική δουλειά με ζέστη -βλέπε μαγείρεμα σε επαγγελματική κουζίνα.

Θα έλεγα ότι, ενώ βρίσκω την ομορφιά σε κάθε εποχή και στιγμή, το φθινόπωρο κι ο χειμώνας μου ταιριάζουν. Παίρνω ενέργεια, είμαι φουλ στη δημιουργικότητα, η μαυρίλα κι η καταχνιά του καιρού με σπρώχνουν να “γεννάω” ιδέες, να έχω όρεξη για τα πάντα, να είμαι σε εγρήγορση διαρκώς, να γράφω, να φωτογραφίζω, να μαγειρεύω, να διαβάζω, να δουλεύω, να ψάχνω για νέες ιδέες και πράγματα, να γεμίζει η φαντασία μου κι η ζωή μου χρώμα, κόντρα στον καιρό.

Σα να θέλω να τον αμφισβητήσω κι αυτόν -τον καιρό- όπως κάνω για τα περισσότερα πράγματα γύρω μου και μέσα απ’ αυτή την αμφισβήτηση να βρίσκω τον εαυτό μου και τον δρόμο μου.

Ξανά και ξανά.

Παιδιόθεν.

Gazpacho 2

*Πως ένα ποστ για ένα απλό, πλην νόστιμο και δροσερό, ανδαλουσιανό γκασπάτσο (κρύα ντοματόσουπα), μιλάει για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα.

**Αυτά παθαίνεις όταν βλέπεις τέτοια βιντεάκια και μετά θες κι εσύ. Και καλά έκανα. Να θες κι εσύ μετά. Όσο ακόμα κάνει ζέστη. Κι όσο ακόμα έχει ζουμερές ντομάτες.

 

Gazpacho 5

Gazpacho 4

Celebrity Cocktail Dresses

Αναλυτικά η συνταγή από το Saveur εδώ

Υλικά:

  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
  • 2 μικρά αγγουράκια κομμένα σε κομμάτια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ξεφλουδισμένη
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

*του πάει πολύ το πικάντικο στοιχείο, οπότε, αν δεν έχεις όπως εγώ ξύδι με τσίλι, πρόσθεσε ή μια πιπερίτσα τσίλι, ή μπούκοβο, ή πιπέρι καγιέν κατά βούληση.

**επίσης εγώ πρόσθεσα μια κουτ. σούπας περίπου φρέσκο βασιλικό. Αν έχεις βάλε, κάνει τη διαφορά!

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ με νερό, βουλιάζετε την φέτα ψωμιού να παπαριάσει καλά για περίπου 30′.
  2. Μετά το μισάρωρο, στραγγίζετε καλά το ψωμί να φύγουν όλα τα νερά.
  3. Σε μούλτι ή μπλέντερ βάζετε όλα τα υλικά: ψωμί, ντομάτες, αγγούρια, σκόρδο, ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι (και κάτι καυτερό αν θέλετε και φρέσκο βασιλικό).
  4. Λιώνετε καλά όλα τα υλικά -τα βάζετε σε δόσεις αν δεν χωράνε όλα.
  5. Παίρνετε μεγάλο σουρωτήρι -αυτά που στραγγίζουμε το τσάι αλλά σε large size- και στραγγιζουμε καλά τη σούπα ώσπου στο σουρωτήρι να μείνει μόνο η ψίχα όλων των υλικών (δεν το δοκίμασα, αλλά υποθέτω θα μπορούσε να γίνει ένα είδος κεφτέ το μείγμα αυτό μαζί με λίγο αλεύρι, αυγό και κανά τυρί)
  6. Βάζετε τον φίνο αυτό ζωμό στο ψυγείο να παγώσει καλά για τουλάχιστον μία-δύο ώρες.
  7. Σερβίρετε με 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο από πάνω, κρουτόν, έξτρα κομματάκια-κυβάκια ντομάτας και αγγουριού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *