Γράμμα στο κουνουπίδι που έγινε χούμους.

Αγαπητό κουνουπίδι,

ή σε αγαπούν ή σε μισούν. Από την πρώτη στιγμή.

Υπάρχουν και κάποιοι που δίνουν χρόνο στη σχέση σας και από αντιπάθεια και μίσος, σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, μυρωδιά με τη μυρωδιά, η μια μπουκιά ακολουθεί την άλλη, μέχρι που “βρε, δεν είσαι τελικά και τόσο άσχημο, κάτσε να σε φάω λίγο ακόμα”.

Εγώ είμαι στην κατηγορία Α.

Σε αγαπώ.

Αγαπώ σε, κουνουπίδι, όπως κι αν είσαι:

Βραστό με μπόλικο λεμόνι, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.

Καπαμά, με τη σάλτσα σου και τα μπαχαρικά σου.

Σούπα κρεμώδη.

Ακόμη και ωμό, σαλάτα, σα ταμπουλέ με σκόρδο.

Οδηγώ όμως και σε σκέφτομαι, κουνουπίδι, και θέλω να σε φτιάξω κάπως αλλιώς. Κάπως πιο ενδιαφέρον. Κάπως διαφορετικά, που να είσαι εσύ αλλά και να μην είσαι εσύ.

Κι εκεί, λίγο παρακάτω από το Καλλιμάρμαρο, τσουπ, μου έρχεται η έμπνευση! Σε έχω δει ψητό, αλλά δε θέλω να σε αφήσω έτσι, θα σε πάω παραπέρα και θα σε κάνω χούμους!

Τί;;

Χούμους ναι! Θα σε ψήσω, θα σε αρτύσω, θα σε αλέσω, θα σου βάλω ταχίνι, σησαμέλαιο, λεμόνι και θα σε φάω ολόκληρο!

Αγαπητό μου κουνουπίδι.

Σ’ ευχαριστώ πολύ που μου προσφέρθηκες έτσι απλόχερα και με αφήνεις να πειραματιστώ μαζί σου. Ήσουν νόστιμο και ιδιαίτερο. Μην αλλάξεις ποτέ.

Γιορς τρούλι,

Α.

Υλικά

  • 2 μικρά κουνουπίδια ή ένα μεγάλο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 κουταλιές σούπας ταχίνι
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • 6-7 κουτ. σούπας σησαμέλαιο (αν δεν έχεις βάλε ελαιόλαδο. Απλά θα έχεις λιγότερο έντονη τη “σουσαμένια” γεύση)
  • 1/2 κουτ. σούπας κύμινο
  • 1/2 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • πιπέρι
  • αλάτι με μυρωδικά (χρησιμοποίησα ένα υπέροχο που βρήκα με 12 βότανα και μυρωδικά! Αν δεν έχεις αυτοσχεδίασε με ό,τι έχεις και σου αρέσει: λίγο θυμάρι, μπούκοβο, λιναρόσπορο τριμμένο, σουσάμι, πάπρικα, ό,τι σου αρέσει πραγματικά!)
  • Κουκουνάρι
  • Σουμάκ (ή γλυκιά πάπρικα)

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια και τα ρίχνουμε σε “μπανάκι” με νερό και ξύδι.
  2. Προθερμαίνουμε το γκριλ στους 250.
  3. Σουρώνουμε καλά τα μπουκετάκια μας και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Βάζουμε και τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες.
  4. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα μυρωδικά-μπαχαρικά που μας αρέσουν, πιπέρι, κύμινο, καπνιστή πάπρικα και 3 κουτ. σούπας σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Ψήνουμε σε υψηλή σχάρα για περίπου 25-30′. Στα 15′ βγάζουμε τη λαμαρίνα και γυρίζουμε τα μπουκετάκια να ψηθούν κι από την άλλη πλευρά. Το κουνουπίδι είναι έτοιμο όταν τρυπιέται με το πηρούνι και είναι μαλακό.
  6. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη. Σβήνουμε τον φούρνο.
  7. Σε ένα μικρό ταψάκι απλώνουμε το κουκουνάρι και το βάζουμε στον σβηστό φούρνο και στην ίδια υψηλή σχάρα να καβουρδιστεί χωρίς κάποια λιπαρή ουσία. Σε περίπου 8-10′ το βγάζεις -μη το ξεχάσεις, καίγεται εύκολα!
  8. Όσο καβουρδίζεται το κουκουνάρι, παίρνεις τα ψητά μπουκετάκια και σκόρδο και τα βάζεις σε δόσεις σε μούλτι μαζί με το ταχίνι -μία κουταλιά σούπας σε κάθε δόση-, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο σησαμέλαιο/ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται προσθέτεις και ελάχιστο νερό σε κάθε δόση -1/2 με 1 μία κουτ. σούπας περίπου. Και μη παραλείψεις και το ελάχιστο ζουμάκι που έβγαλε το κουνουπίδι στο ψήσιμό του στη λαμαρίνα! Ρίξτο και αυτό μέσα!
  9. Κάθε δόση χούμους κουνουπιδιού τη ρίχνεις σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύεις. Όταν τελειώσουν όλες οι δόσεις σου, αναμειγνύεις καλά όλο το μείγμα και δοκιμάζεις. Αν χρειαστεί και σου λείπει κάποιο συστατικό, συμπληρώνεις λίγο λεμόνι ή ταχίνι ή σησαμέλαιο/ελαιόλαδο.
  10. Σερβίρεις το χούμους κουνουπιδιού πασπαλίζοντας με λίγες σταγόνες σημαμέλαιο/ελαιόλαδο, καβουρδισμένο κουκουνάρι και σουμάκ. Αν δεν έχεις σουμάκ, λίγη γλυκειά πάπρικα του πάει επίσης πολύ 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *