Κουλουράκια πασχαλινά με πολύ κέφι και χωρίς αμμωνία

in english

Τα έψαχνα και τώρα τα βρήκα!

Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία. Όχι ότι έχω κάτι μαζί της, αλλά να, αυτή η μυρωδιά που αναδύεται στο ψήσιμο δεν μου είναι και πολύ ευχάριστη.

Οπότε βρήκα αυτή τη συνταγή της Εύης Παπαδοπούλου, η οποία υπόσχονταν –και ορθώς!- αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα, φώναξα και τις φίλες μου-μαμάδες με τα βλαστάρια τους, προειδοποίησα τη γειτονιά να μην ανησυχήσει για ό,τι ακουστεί από το διαμέρισμά μου, σηκώσαμε μανίκια κι αρχίσαμε το πλάσιμο!

Το αποτέλεσμα:

  • το σπίτι μοσχομύρισε βούτυρο, πορτοκάλι και βανίλια,
  • η φίλη μου Μ. κυνηγούσε τον μικρό Φ. να μην τρώει ωμό το ζυμάρι,
  • αντίστοιχα η Χ. τον δικό της μικρό γενικότερα από το να μη διαλύσει το σπίτι,
  • η μικρή Μ. βοηθούσε στο πλάσιμο,
  • εγώ γενικών καθηκόντων –βγάζω φωτογραφίες, πλάθω, φουρνίζω, ξεφουρνίζω, προσπαθώ να μην πατήσω κανένα μικρό
  • και μετά φάγαμε κουλουράκια και απλώσαμε πόδια στο τραπεζάκι χαλαρώνοντας…

Και του χρόνου!

ΥΛΙΚΑ

  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη λευκή ψιλή
  • 4 αυγά +1 για το άλειμμα
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλυτζάνι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • ½ φλυτζάνι γάλα φρέσκο πλήρες
  • 4 βανίλιες (ή ένα ωραίο μείγμα σκόνη βανίλια-πορτοκάλι που βρήκα στο σούπερ-2 σακουλάκια)
  • Το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Χτυπάμε στο μίξερ αρκετή ώρα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη ώσπου να γίνει μια αφράτη κρέμα.

2.      Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού συνεχίζοντας το χτύπημα.

3.      Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι να αφρίσει. Προσθέτουμε το χυμό στο μείγμα και το γάλα χτυπώντας λίγο ακόμα. Βγάζετε τα χτυπητήρια από το μίξερ και βάζετε αυτά της ζύμης.

4.      Κοσκινίζετε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το αλάτι και προσθέτετε λίγο λίγο το μείγμα αλευριού στον κάδο του μίξερ ανακατεύοντας. Το ρίχνετε όλο μέχρι να πάρετε μία ζύμη απαλή που μόλις να ξεκολλάει από τα χέρια. Δεν τη χτυπάμε περισσότερο για να τη διατηρήσουμε αφράτη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’ στο ψυγείο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο.

5.      Βγάζουμε από το ψυγείο, σηκώνουμε μανίκια και ξεκινάμε πλάσιμο: παραδοσιακά σχήματα, μη παραδοσιακά, ό,τι σας αρέσει περισσότερο, αρκεί να μην τα κάνετε τεράστια γιατί στο ψήσιμο θα διπλασιαστούν! Τα βάζετε σε λαμαρίνα με λαδόχαρτο με λίγη απόσταση μεταξύ τους, τα αλείφετε με το 1 έξτρα χτυπημένο αυγό και τα βάζετε στο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 20’ ή μέχρι να ροδίσουν.

6.      Απολαμβάνετε τη μυρωδιά όσο ψήνονται, αρπάζετε ένα από την πρώτη λαμαρίνα με το που βγαίνει από το φούρνο και το βουτάτε ζεστό-ζεστό στον καφέ σας!

You might also like:

μπισκότα σοκολάτας γεμιστά με λιωμένη σοκολάτα!

Μελομακάρονα

Comments:

  • reply

    Είναι παράδοση πια τα πασχαλινά κουλουράκια στο σπίτι σου.
    Περάσαμε τέλεια, σε ευχαριστούμε! Και του χρόνου!

    April 21, 2011
    • reply

      @Μαριέττα,
      να είμαστε καλά και να έχουμε πάντα όρεξη για τέτοια!

      April 22, 2011
  • reply

    Δεν πολυ καταλαβα γιατι πρεπει να ειναι με αμμωνια…προτιμω χωρις! Ειμαι πλεον σιγουρη οτι η συνταγη σου θα ειναι τελεια παρόλλο οτι δεν σκεφτομαι να φτιαξω κουλουρακια (μαλλον…δεν προλαβαινω!!) Σας ζηλευω που τα φτιαξατε παρεα με παιδια!!!!! Μπραβο σας!!!! Και του χρονου! Φιλια πολλα!

    April 22, 2011
    • reply

      @Cathy,
      οι παλιότερες και όχι μόνο συνταγές για πασχαλινά κουλούρια χρησιμοποιούν αμμωνία για πιο αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα. Μια τέτοια χρησιμοποιεί και η μαμά μου, την έχω δοκιμάσει και είναι πολύ ωραία γευστικά αλλά το σπίτι είχε αυτή τη μεταλλική μυρωδιά όσο ψήνονταν… Οπότε αναζητούσα μία συνταγή χωρίς αμμωνία και το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ καλό!

      @Popi,
      Ευχαριστώ πολύ, επίσης!

      @Eirini,
      Ευχαριστώ πολύ! Έχω πολλά ακόμα να κάνω για αυτό το blog και θα φροντίσω και γι’ αυτό σύντομα! Προς το παρόν έχω ενσωματώσει τις επιλογές του RSS, του subscribe και του facebook.

      April 23, 2011
  • reply

    Και του χρόνου, είναι πανέμορφα!

    April 22, 2011
  • reply

    polu omorfa fainontai ta koulourakia soukai tou xronou me ygeia!Giati den bazeis followes wste na mporoume na se parakolouthoyme otan bazeis kainourgia anarthsh?

    April 22, 2011
  • reply

    Ναι το καταλαβα οτι ειναι παραδοσιακα με την αμμωνια…αλλα αυτο που δεν ηξερα, ειναι γιατι δεν με τρελαινουν…διαβαζοντας λοιπον την συνταγη, καταλαβα οτι ειναι η αμμωνια!
    Καλο Πασχα να εχεις !!!

    April 23, 2011
    • reply

      @Cathy,
      όντως τελικά έτσι είναι. Καλό Πάσχα!!

      April 23, 2011
  • reply

    ΜΕΛΙΝΑ

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ..Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΒΓΗΚΕ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ..ΑΛΛΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΥΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΣΙΜΟ ..ΚΑΙ Η ΥΦΗ ΤΗΣ ΖΥΜΗΣ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ..ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ..ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΡΧΙΖΩ ΤΟ ΦΟΥΡΝΙΣΜΑ ..ΕΒΑΛΑ ΗΔΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΝΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΛΑ !

    April 20, 2020

Leave a comment: