Γιουβαρλάκια κοκκινιστά βάλσαμο

Υπάρχουν κι αυτά τα φαγητά που γλυκαίνουν την ψυχή. Την ημερεύουν. Τη γαληνεύουν. Μπουκιά και συγχώριο. Πόσο ταιριαστό. Τρώς και απολαμβάνει το στομάχι κι οι γευστικοί σου κάλυκες και ηρεμεί το μυαλό. Βάλσαμο.

Τελικά, νομίζω, ότι το να τρως ένα φαγητό σα τα γιουβαρλάκια μπορεί να είναι κι ένα είδος διαλογισμού. Είναι η στιγμή σου. Η δική σου. Αγκαλιά με ένα βαθύ πιάτο με τα μεγάλα αυτά κιμαδομπαλάκια με ρύζι που εγώ επέλεξα να βουτήξω σε ντομάτα, παρέα με μια πατάτα και καρότο -έτσι, γιατί μπορώ.

Δεν έχω να πω πολλά.

Μόνο μαγείρεψε για τους ανθρώπους που αγαπάς.

Και απόλαυσέ το μαζί τους.

Υλικά:

  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 ξερό κρεμμύδι λιωμένο στο μούλτι
  • 3 κ.σ. ρύζι καρολίνα ξεπλυμένο και σουρωμένο
  • 1/2 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 αυγό
  • 250γρ. χυμό ντομάτας ή κονκασέ
  • 1 μέτρια πατάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 2 καρότα κομμένα σε φετάκια
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπωλ βάλε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το αυγό, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα. Ανάμειξε καλά όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
  2. Πλάσε μεγάλα κιμαδομπαλάκια, λίγο μεγαλύτερα από κεφτεδάκια.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάλε 1 λίτρο νερό να βράσει -αν έχεις ζωμό και θές, μπορείς να βάλεις αντί για νερό.
  4. Όταν βράσει το νερό, χαμηλώνεις τη φωτιά στο μέτριο, προσθέτεις τον χυμό ντομάτας, ανακατεύεις να αναμειχθεί και ρίχνεις με προσοχή μέσα τα γιουβαρλάκια.
  5. Προσθέτεις και τα κομματάκια πατάτας και καρότου. Ανακινείς την κατσαρόλα προσεχτικά κι ελαφρά να καλυφθούν κι αυτά από τα υγρά. Εάν δεν καλύπτονται όλα τα υλικά, συμπλήρωσε λίγο βραστό νερό ακόμα.
  6. Σκεπάζεις και μαγειρεύεις σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 35-40′. Όταν θα είναι έτοιμα θα πρέπει να έχει μείνει αρκετή σάλτσα.
  7. Σερβίρεις κατευθείαν με μπόλικη φέτα, ψωμί προζυμένιο και κόκκινο κρασί. Βάλσαμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *