Food4Good: για το ΣΚΕΠ και “σκληροπυρηνικούς” που θέλουν το κοκκινιστό μοσχαράκι τους με μακαρονάδα. Ή και όχι.

in english soon

red carpet prom dresses

 

Το Food4good ήρθε για να μείνει.

Δε το λέω εγώ αλλά η εμπειρία.

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά 22 food bloggers να μαγειρέψουμε “κλασικά” κυριακάτικα πιάτα για τους φίλους του ΣΚΕΠ (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), με την υποστήριξη της εταιρείας Maggi στον υπέροχο χώρο του Ρομάντσο, που μας διατέθηκε για άλλη μια φορά τόσο ευγενικά και γενναιόδωρα.

Δε θα πω τίποτα άλλο, παρά μόνο ότι είναι τόσο μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μου κάθε φορά στο τέλος της κάθε εκδήλωσης από τη ζεστή και εγκάρδια χειραψία και βλέμμα των ανθρώπων στους οποίους αφιερώνεται κάθε φορά το food4good, που αυτό ξεπληρώνει κάθε κούραση και αγωνία.

Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά όλους όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίησή του: συμμετέχοντες, χορηγό, χώρο, επισκέπτες, φίλους.

Και το μοσχαράκι το κοκκινιστό με την κανέλλα που μου “έσπασε” τα ρουθούνια το προηγούμενο βράδυ αλλά ευλαβικά δεν πλησίασα παρά μόνο για να δοκιμάσω αν όλα πήγαν καλά.

Και πήγαν.

 

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια-μερίδες (το μέρος “ποντίκι” μου αρέσει γιατί είναι μαλακό λόγω του “ζελέ” που έχει).
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε μικρά κομματάκια
  • πολτό ντομάτας ή/και πελτέ τόσο όσο να καλύψει τουλάχιστον το κρέας
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 1 ζωμό βοδινού
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι (προσοχή, λόγω του ζωμού)
  • ένα σφηνάκι κόκκινο κρασί (προαιρετικά για το “σβήσιμο” του κρέατος)

Εκτέλεση:

1. Θα προσπαθήσω να “στουμπώσω” το κάθε κομμάτι κρέατος με μικρά κομματάκια-έκπληξη σκόρδο (κάνω μικρή χαρακιά στο κρέας και βάζω μέσα μικρό κομματάκι σκόρδο).
2. Σε δυνατή φωτιά, τοποθετώ μεγάλη κατσαρόλα, βάζω ελαιόλαδο όσο να καλυφθεί ο πάτος, αφήνω να ζεσταθεί καλά και σωτάρω το κρέας καλά μέχρι να πιάσει κρούστα από όλες τις πλευρές.
3. Όταν το κρέας σωταριστεί, σβήνω με το κρασί (αν έχω), περιμένω 1′ λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτω το κρεμμύδι, την κανέλλα κι ανακατεύω λίγο ακόμα να σωταριστούν και το κρεμμύδι αλλά να μη καεί.
4. Ρίχνω ντομάτα μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά, ζωμό, πιπέρι, ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και συμπληρώνω με λίγο νερό (~1 ποτήρι)
5. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω με καπάκι και χαμηλώνω τη φωτιά τόσο όσο να σιγοβράζει το κρέας. Το ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ και να τρυπιέται με το πηρούνι, να είναι λουκουμάκι στο στόμα και να έχει μία ωραίο πηχτούτσικη σάλτσα. Αν χρειαστεί συμπληρώνω με λίγο ακόμα νερό όσο βράζει -τσεκάρω που και που. Υπολογίζω τουλάχιστον 2 ώρες. Δοκιμάζω-διορθώνω για το αλάτι αν χρειάζεται.

Συνοδεύεται με ένα απλό πιλάφι ή πουρέ. Ή για τους πιο “σκληροπυρηνικούς” με μια ωραιότατα βρασμένη μακαρονάδα με μπόλικο τυρί.

 

3 thoughts on “Food4Good: για το ΣΚΕΠ και “σκληροπυρηνικούς” που θέλουν το κοκκινιστό μοσχαράκι τους με μακαρονάδα. Ή και όχι.

  1. Rena Ts

    Για να μου βγει πιο πηχτή και πιο “γεμάτη” η σαλτσούλα, εκτός από το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, συνήθως βάζω άλλο ένα κομμένο σε φέτες. Επιπλέον βάζω τοματάκια κονκασέ (1 κονσέρβα).
    Κι εννοείται το συνοδεύω με μακαρόνι Νο. 5!!! 🙂

  2. spoon-stories

    Εγώ αυτό το ονειρικό φαγητό το τρώω με πουρέ πατάτας!Πω πω γουργούρισα μόνο με την ιδέα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *