Food4Good: μαγειρέψαμε για τις 4moms. Αλμυρά βουτυρένια ταρτάκια.

in english soon

Tarts Collage

Είναι ωραίο να αναγνωρίζει ο άλλος την προσπάθεια που κάνεις και να θέλει να γίνει “κομμάτι” του, να λάβει μέρος, να συνεργαστεί μαζί σου, να συνδεθεί.

Γι’ αυτό και χαρήκαμε όταν οι 4moms μας κάλεσαν ως ομάδα Food4Good να μαγειρέψουμε για το event που διοργάνωσαν την Κυριακή 13 Απριλίου σε εμπορικό πεζόδρομο της Κηφισιάς με σκοπό την ενημέρωση για το πρόγραμμα του Ερυθρού Σταυρού σχετικά με τις μονογονεϊκές οικογένειες -με υποστηρικτή την Fanta.

Κι είμασταν εκεί και πάλι.

Κι όλα έγιναν ανάρπαστα σε ελάχιστο χρόνο.

Και τους ευχαριστούμε όλους πολύ.

Εις το επανιδείν.

P.S. Αυτή τη φορά “έσκασα μύτη” με ταρτάκια με χειροποίητη βουτυρένια ζύμη και ποικιλία αλμυρής γέμισης. Τσέκαρε παρακάτω.

 

Η ιδέα και η συνταγή για τη ζύμη είναι από την αγαπημένη μου Τέσσα Κύρος και το βιβλίο της “Από στοργή και χρώματα”.

Έπαιξα πολύ με τα διαφορετικά είδη γέμισης. Που φυσικά μπορείτε να κάνετε κι εσείς και να αυτοσχεδιάσετε με ό,τι σας αρέσει και αγαπάτε.

Για περίπου 20 ταρτάκια μίνι -χρησιμοποίησα ακόμη μικρότερη φόρμα από την κλασική των μάφινς.

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 125 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια -όχι τύπου soft. Όσο καλύτερης ποιότητας βούτυρο χρησιμοποιήσετε τόσο πιο μυρωδάτη θα βγει η ζύμη.
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κουτ. γλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλ. αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας κρύο νερό

Για τη γέμιση με φέτα ή κατίκι -ανάλογα με το πόσες τάρτες θέλετε να γεμίσετε βάλτε και την αντίστοιχη ποσότητα:

  • φέτα λιωμένη καλά με το πηρούνι ή κατίκι
  • ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • ελιά ροδέλα για ντεκόρ

Για τη γέμιση αυγό-μπέικον (ισχύει ό,τι για το παραπάνω):

  • αυγά βραστά σφιχτά λιωμένα καλά με το πηρούνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • σωταρισμένο μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία σε αντικολλητικό τηγάνι ώσπου να γίνει τραγανό για γαρνίρισμα

Για τη γέμιση πιπεριάς φλωρίνης (ισχύει ό,τι για το παραπάνω):

  • Ψητές πιπεριές φλωρίνης έτοιμες από βαζάκι ή δικές σας λιωμένες στο μούλτι
  • λίγα αμύγδαλα λευκά λιωμένα στο μούλτι
  • τυρί γραβιέρα αρκετή τριμμένη
  • πιπέρι
  • πάπρικα
  • λίγο αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • ελάχιστη ζάχαρη ή πετιμέζι
  • πιπεριά πράσινη σε κομματάκια για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη: σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και το αλάτι. Παίρνουμε μείγμα ανάμεσα στις χούφτες μας και το τρίβουμε μέχρι να πάρουμε ένα ψιχουλωτό μείγμα, σα χοντρή άμμο.
  2. Ρίχνουμε το νερό και το ελαιόλαδο και με γρήγορες κινήσεις μαζεύουμε το ζυμαράκι σε μια μπάλα -τα υλικά ενώνονται κατευθείαν μεταξύ τους σχηματίζοντας ζύμη και δε χρειάζετει καθόλου ζύμωμα! Τυλίγουμε το μπαλάκι ζύμης σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30′.
  3. Μετά το μισάωρο βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και είτε ανοίγουμε σε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο ~ 1/2 εκατοστού με πλάστη (αν κολλάει η ζύμη στο πλάστη, βάζουμε τη ζύμη μεταξύ δύο κομματιών λαδόκολλας ή διαφάνειας και ανοίγουμε έτσι το φύλλο) και μετά κόβουμε με κουπ πατ στρογγυλά στο μέγεθος των θηκών μας είτε κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης (στο μέγεθος καρυδιού) και πιέζουμε να ανοίξει σε φύλλο με τα δάχτυλα ή με τον πλάστη (με τον ίδιο τρόπο μέσα σε λαδόκολλα ή διαφάνεια).
  4. Δεν βουτυρώνουμε, λαδώνουμε ή βάζουμε χαρτάκια στις θήκες μας γιατί η ζύμη έχει αρκετό βούτυρο και δεν κολλάει καθόλου.
  5. Βάζουμε το κάθε φύλλο ζύμης στις θήκες της φόρμας μας πιέζοντας να κάτσει καλά στον πάτο και στα τοιχώματα.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 πάνω-κάτω, στη μεσαία σχάρα για περίπου 15-20′ ή ώσπου να ξανθύνει ελαφρώς το ζυμάρι. Βγάζουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα γεμίσουμε.
  7. Για όποιο από τα παραπάνω μείγματα γέμισης διαλέξουμε, απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθαφαιρόντας ποσότητες υλικών ανάλογα με τα γούστα μας. Γεμίζουμε το κάθε ταρτάκι, γαρνίρουμε και σερβίρουμε!

 

 

Comments:

Leave a comment: