Φακές με χοιρινό στην κατσαρόλα

fakes_xoirino 2

Όσπρια με κρέας. Συνδυασμός τούρμπο. Συνδυασμός που ίσως κάνει και τους πιο δύσπιστους στα ταπεινά όσπρια να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκίτσα.

Οι φακές αυτές με το χοιρινό είναι μια γλυκειά “αγκαλιά”. Μια ζεστή, μελωμένη από τα κρεμμύδια και το κρασί, αγκαλιά που κλείνει μέσα της θαλπωρή σε μπουκιές. Μικρές, ζεστές, απελευθερωτικές μπουκιές.

fakes_xoirino 3

Δε ξέρω γιατί αλλά αυτή τη συνταγή σκέφτηκα να κάνω και να προσφέρω ως guest post στο ιταλικό site Oggi pane e salame, domani της Sonia πριν περίπου 2 χρόνια και δεν ξέρω γιατί είχα έντονη την ανάγκη να το δημοσιεύσω επιτέλους κι εγώ σήμερα.

Ίσως γιατί σήμερα έχω ανάγκη από μια γλυκειά “αγκαλιά” σαν κι αυτή, έστω και πάλι νοερά, μέσα από τη θύμηση και τις φωτογραφίες. Εύχομαι η αίσθηση αυτή να σου μεταφερθεί κι εσένα. Για αγκαλιές, θαλπωρή και γλύκα. Και να το μαγειρέψεις. Και να το βιώσεις, όπως εγώ, δύο χρόνια πριν…

krasi

 

*Δες και το δεύτερο guest post που έκανα στο ίδιο site για το behind-the-scenes-photography αυτής της συνταγής.

 

*Συνταγή προσπαρμοσμένη από το Vima Gourmet, Φεβρουάριος 2010

Υλικά:

  • 500 γρ. χοιρινό κομμένο σε μικρές μερίδες (εγώ προτιμώ ψαρονέφρι γιατί είναι πολύ τρυφερό)
  • 500 γρ. φακές καθαρισμένες, πλυμμένες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 50 ml κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. πελτέ
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο τόσο όσο να καλυφθεί ο πάτος και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
  2. Προσθέτουμε τα κομμάτια χοιρινού και τα τσιγαρίζουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε να τσιγαριστούν κι αυτά για 2-3′
  4. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί για 1- 2′.
  5. Ρίχνουμε και τον πελτέ και συμπληρώνουμε με νερό τόσο όσο να καλυφθεί το κρέας. Ανακατεύουμε, βάζουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 30′ ή μέχρι να είναι αρκετά μαλακό το κρέας.
  6. Προσθέτουμε στη συνέχεια τις φακές και τα μπαχαρικά (κύμινο, δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι) και λίγο ακόμα νερό εάν χρειάζεται -θα πρέπει οι φακές να είναι κι αυτές καλυμένες με υγρά. Ανακατεύουμε, καλύπτουμε πάλι με το καπάκι και βράζουμε ώσπου να γίνουν και οι φακές χωρίς να λιώσουν και να παραμείνουν με σχεδόν καθόλου υγρά.

 

Comments:

  • reply

    ενδοιαφερον!!!! ποτε δε φαντάστηκα τις φακες με κρεας!!! απ τις φωτο κ μονο φαινεται γευστικοτατο! σιγουρ αθ το δοκιμασω

    January 20, 2016
  • reply

    Nino

    Εξαιρετικό απλά!

    November 26, 2020
    • reply

      Artemis

      Σ’ ευχαριστώ πολύ!

      December 21, 2020
  • reply

    Gezim Cerka

    Ρίχνουμε και τον πελτέ , σάλτσα από ντομάτα 🍅 ? ;;!!!

    January 20, 2023
    • reply

      Artemis

      Όχι μόνο τον πελτέ χρησιμοποίησα και τον αραίωσα στη συνέχεια με νερό, δεν έβαλα καθόλου ντοματοχυμό.

      January 21, 2023

Leave a comment: