Ψωμί κι ελιά

Ψωμί.

Δεν υπάρχει νομίζω άλλη τροφή που να είναι τόσο ιερή.

Από μόνη της, αυτούσια, μπορεί να στηρίξει το σώμα και να καλμάρει την ψυχή. Βασική τροφή με προϊστορία σε όλο τον πλανήτη, σύμβολο θρησκευτικό, σύνθημα αγωνιστικό.

Θέλει τέχνη και τεχνική, μεράκι και αγάπη. Θέλει γνώση και πείρα, θέλει προσοχή και φροντίδα.

Δεν ξέρω αν θα καταφέρω ποτέ να αφιερώσω τόσο χρόνο όσο θα ήθελα στο αγαπημένο μου ψωμί. Υπάρχουν διαστήματα κατά τα οποία καταπιάνομαι μανιωδώς, πειραματίζομαι με αλεύρια και μείγματα, προσθέτω μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς, τυριά, λαχανικά και μυρωδικά: ψωμάκια γρήγορα του 18ου αιώναψωμί σόδας με χαρούπι και σπόρια, ψωμάκια με παρμεζάνα και κρεμμύδι, ψωμί με καλαμποκάλευρο και κριθάρι, εύκολο ψωμί με μπύρα σαν κέικ, ψωμί με κολοκύθα και μυρωδικά.

Στόχος είναι το προζυμένιο, δεν το έχω καταπιάσει ακόμα, δεν του έχω αφιερωθεί.

Προς το παρόν, αποφάσισα να αξιοποιήσω τις υπέροχες θρούμπες Θάσου που είχα στο ψυγείο μου και να φτιάξω αυτό εδώ το ελιόψωμο βασισμένο στην εύκολη, κλασική συνταγή ψωμιού της συνφουντμπλογκέρισας Εύας, Funky Cook.

Υπέροχο από μόνο του ή και με μια γευστική φέτα. Κι ένα κατρούτσο δροσερό λευκό κρασί παραδίπλα.

ΥΛΙΚΑ

  • 400 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 gr μαγιά ξηρή (1/2 φακελάκι)
  • 220 ml νερό χλιαρό (τόσο όσο αν βάλεις το δάχτυλό σου στο νερό και να μην καίγεσαι. Αν το νερό είναι καυτό, καταστρέφεται η μαγιά και δεν φουσκώνει το ψωμί)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 10-15 ελιές χωρίς το κουκούτσι και κομμένες στα δύο (εγώ έβαλα θρούμπες Θάσου, εσύ ό,τι θες)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κοσκίνησε το αλεύρι σε ένα μπωλ (μπορείς και να μη το κοσκινήσεις αλλά η διαδικασία αυτή το κάνει πιο αέρινο και αφράτο). Κάνε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίξε την ζάχαρη, την μαγιά και 100 ml από το χλιαρό νερό. Κάλυψε με μια πετσέτα το μπωλ και άφησέ το 10′ σε ζεστό σημείο (εγώ το βάζω μέσα στον φούρνο που έχω ανάψει στους 50 -μη φοβάσαι, δεν καίγεται η πετσέτα).
  2. Μετά το 10λεπτο, ανακάτεψε ελαφρά τα υλικά του μπωλ με ένα κουτάλι. Ρίξε και ανακάτεψε στα υπόλοιπα 120 ml νερό το αλάτι και πρόσθεσέ το σταδιακά στο μπωλ να ενωθούν τα υλικά και άρχισε να ζυμώνεις για 3 λεπτά εκτός μπωλ σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  3. Λάδωσε ένα καθαρό μπωλ και βάλε μέσα το ζυμάρι. Κάλυψέ το καλά με μια καθαρή πετσέτα και άφησέ το μέσα στον φούρνο σου που εξακολουθεί να είναι αναμένος στους μόλις 50 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  4. Μετά το 20λεπτο βγάζεις το καλυμένο μπωλ με το ζυμάρι και προσθέτεις τις ελιές. Ξαναζυμώνεις για 2-3′ να ενσωματωθούν οι ελιές στο ζυμάρι σου. Το καλύπτεις πάλι καλά με την πετσέτα σου και το αφήνεις σε κάποιο ζεστό σημείο του σπιτιού σου όσο προθερμαίνεις τον φούρνο σου στους 220 βαθμούς πάνω-κάτω.
  5. Όταν ο φούρνος προθερμανθεί καλά, βάζεις το ζυμάρι -όπως είναι στρογγυλό και ελαφρά χαραγμένο σε σχήμα σταυρού στην επιφάνεια-, σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνεις για 30 λεπτά, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και μετά άλλα 10-15΄ στους 200 βαθμούς.  Το βγάζεις από τον φούρνο, το βάζεις σε μια σχάρα να κρυώσει -άμα αντέχεις και δεν το φας καυτό όλο όπως είναι.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *