Μπισκότα με βρώμη, αμυγδαλοβούτυρο και μπανάνα. Και τροφή για σκέψη.

Δε με νοιάζει αν το πιάτο που έχω μπροστά μου είναι βίγκαν, αν δεν είναι, αν εμπίπτει σε κάποια “κατηγορία” φαγητού.

Δε με νοιάζει πόση ζάχαρη ή πόσα λιπαρά μπορεί να έχει ένα λαχταριστό με φρέσκα υλικά και άριστες πρώτες ύλες γλυκό που θα σερβιριστεί μπροστά μου ούτε πόσες θερμίδες μπορεί να έχει ένα μυρωδάτο πιάτο με αφράτα σουτζουκάκια ζυμωμένα με ολόφρεσκο μοσχαρίσιο κιμά, σάλτσα πλούσια με μπαχαρένια ντομάτα και βελούδινο πουρέ πατάτας με φρέσκο βούτυρο.

Δε με νοιάζει πόσο light είναι τα μπισκότα με βρώμη που όμως λιώνουν στο στόμα και είναι πλούσια σε γεύση ούτε πόσο υγιεινός είναι ένας “γύρος” από μανιτάρια ψιλοκομμένα, μαριναρισμένα σε μπαχαρικά τόσο ισορροπημένα και όμορφα ψημένα που δικαιολογούν την μετονομασία τους σε “γύρο”.

Αυτό που με νοιάζει δεν έχει να κάνει με κατηγορίες, light, θερμίδες, μόδες, τάσεις.

Έχει να κάνει με το σεβασμό της τροφής και την ευγνωμοσύνη που νιώθω που μπορώ να την έχω μπροστά μου και να τη γεύομαι -γιατί κανένα από αυτά τα δύο δεν είναι δεδομένα. Όπως τίποτα άλλωστε.

Έχει να κάνει με το σεβασμό στις πρώτες ύλες: στην ορθή και λογική χρήση τους, στην ορθή παραγωγή-καλλιέργεια-εκτροφή τους.

Έχει να κάνει με το σεβασμό στη διατροφική μας αλυσίδα, στη χλωρίδα, στην πανίδα, στη γη, στον αέρα και στο νερό. Στην ισορροπία και το μέτρο.

Μέτρο.

Ναι, αυτή είναι η λέξη.

Μέτρο στο πόσο κρέας θα τρώμε, στο πως έχει εκτραφεί και με ποιο τρόπο φτάνει στο πιάτο μας το ζώο που επιλέγουμε να γευτούμε.

Μέτρο στο πόσα λαχανικά και φρούτα θα τρώμε και στο πως και που έχουν καλλιεργηθεί.

Μέτρο στην εθιστική γλύκα που προσφέρουμε στο σώμα μας και στους τρόπους που επιλέγουμε να την προσφέρουμε.

Μέτρο στο αλατοπίπερο της ζωής.

Μέτρο στο μεθυστικό κρασί και αλκοόλ που χαλαρώνει μυαλό και σώμα.

Δε λέω τίποτα καινούργιο όλα έχουν ειπωθεί, οι αρχαίοι όλων των λαών αυτού του πλανήτη τα έχουν ήδη πεί.

Αυτά τα μπισκότα που δοκίμασα όμως από τη Μελίσσα μια μέρα (με φυστικοβούτυρο όμως κι εσύ θα βάλεις ό,τι “βούτυρο” θες), με έκαναν και να θέλω να τα ξαναφτιάξω και να τα πάω κέρασμα και να γράψω με αφορμή αυτά, τις σκέψεις μου για την αγαπημένη μου αίσθηση, αυτής της γεύσης, που τόσο έχουμε δαιμονοποιήσει, θεοποιήσει, καταρρίψει και αποθεώσει ταυτόχρονα άπειρες φορές στην πορεία μας σε αυτόν τον πλανήτη.

Τον πλανήτη αυτό που τόσο υποφέρει από την έλλειψη του ανθρώπινου μέτρου σε όλες τις εκφάνσεις του. Και που οι εκτός μέτρου επιλογές και συμπεριφορές δε βοηθούν ούτε στην διατήρηση της ισορροπίας στην διατροφική αλυσίδα ούτε στην εξάλειψη του καρκίνου ούτε στην εκμετάλλευση των ζώων, ούτε στην υπεραλίευση, ούτε στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των θαλασσών.

Δε βοηθούν σε τίποτα όσο η απληστία, το χαρτί αυτό που έχουμε ονομάσει χρήμα, ο εγωισμός και η ανοησία κυριαρχούν στα όντα αυτά που νομίζουν ότι ισορροπούν πάνω στη μάζα που αιωρείται στο άπειρο και που ονομάζουν Γη.

Κι όλα αυτά, ναι, με αφορμή αυτά τα εύκολα και πεντανόστιμα μπισκότα. Που τυχαίνει να είναι βίγκαν. Δοκίμασέ τα χωρίς ταμπέλες και προκαταλήψεις στο μυαλό. Όπως και στη ζωή.

Υλικά για περίπου 10 μεγάλα μπισκότα:

  • 3/4 φλυτζάνια βρώμη (χρησιμοποίησε είτε τον ειδικό δοσομετρητή -cup- είτε ένα φλυτζάνι σου)
  • 3 μπανάνες ώριμες κ μέτριες στο μέγεθος
  • 4 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο. Εγώ έβαλα αμυγδαλοβούτυρο που είχα διαθέσιμο και μπορείς να πειραματιστείς με οποιοδήποτε εναλλακτικό “βούτυρο” σου αρέσει: φυστίκι, αμύγδαλο, φουντούκι μέχρι και κολοκυθόσπορο
  • Προαιρετικά 100 γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη -πιστέψέ με όμως δίνει άλλη υφή και γεύση στα μπισκότα αυτά
  • Μέλι ή μαρμελάδα για το topping

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο σου πάνω κάτω στον αέρα στους 180. Στρώσε με μια λαδόκολλα μια λαμαρίνα
  2. Σε ένα μπωλ λιώσε με ένα πιρούνι τις μπανάνες
  3. Ρίξε τη βρώμη, το φυστικοβούτυρο και τη σοκολάτα και ανακάτεψε καλά με μία μαρίζ. Ανάλογα με τη σύσταση του “βούτυρου” που θα χρησιμοποιήσεις μπορεί να σου βγει ελαφρώς υδαρές το μείγμα. Σε αυτή την περίπτωση πρόσθεσε λίγο ακόμα βρώμη (1-3 κ. σούπας).
  4. Πλάσε μείγμα στο μέγεθος μπάλας πινγκ πονγκ (!) και ελαφρώς πλακέ και βάλε στη λαδόκολλα. Στο κέντρο κάθε μπισκότου κάνε με το δάχτυλο ένα βαθούλωμα για να μπεί το μέλι ή η μαρμελάδα μετά το ψήσιμο.
  5. Τα ψήνεις για 16-17 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσουν  όπως είναι πάνω στη λαδόκολλα και βάζεις στο βαθούλωμα μέλι ή μαρμελάδα.

Comments:

  • reply

    Marion

    Δεν θα μπορουσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου!!!
    Αυτα σκέφτομαι κι εγώ κάθε φορά που βλέπω όλες αυτές τις κατηγοριοποιήσεις.
    Οπως επίσης γιατί τα σουτζουκάκια που λες κι εσύ αν είναι προσεγμένα σε υλικά και μαγείρεμα, να είναι απαγορευτικά?

    τα cookies φαίνονται υπέροχα ; )

    Τα φιλιά μου

    June 19, 2018

Leave a comment: