Τα μπισκοτά τ’ αμερικανικά. Κανέλλα-ζάχαρη.

in english

cookies cinnamon sugar 1

Αυτοί οι αμερικάνοι…

Σε όλα τους “μεγάλοι”: μεγάλα αμάξια, μεγάλα κτήρια, μεγάλα μεγέθη στα ρούχα, μεγάλες δουλειές, μεγάλα όνειρα, μεγάλες μερίδες, μεγάλα μπισκότα!

Όχι ότι το μέγεθος μετράει πάντα, αλλά να, αυτά τα μπισκότα με άγγιξαν ιδιαίτερα όχι μόνο γι’ αυτό το λόγο αλλά είχαν κι αυτή την υπέροχη για μένα εξωτερική επικάλυψη κανέλλας-ζάχαρης, το άρωμα βανίλιας, ε, και όσο να ‘ναι, “λύγισα”…

“Λύγισαν” κι όσοι τα δοκίμασαν.

Και χάρηκα που η ντάνα με τα μεγάλα μπισκότα σύντομα έγινε παρελθόν.

Εις το επανιδείν.

cookies cinnamon sugar 2

cookies cinnamon sugar 3

Από το βιβλίο “Joy the baker cookbook” της Joy the baker

Τα μπισκότα αυτά με επικάλυψη κανέλλας-ζάχαρης τα λένε snickerdoodle. Λέμε τώρα…

Προσαρμοσμένη στα ελληνικά.

Υλικά:

  • 390 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κουτ. σούπας υγρή βανίλια ή 1 φακελάκι άρωμα βανίλιας ή 2-3 βανιλίνες
  • 1 1/2 κουτ. σούπας κανέλλα (για το πασπάλισμα)
  • 2/3 φλυτζανιού ζάχαρη (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μαζί το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στο μπωλ του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο (σε κομματάκια αν το ρίξουμε θα χτυπηθεί πιο εύκολα) και τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση για περίπου 3-5′ ώσπου να γίνει μια αφράτη κρέμα.
  3. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας για 1′ πριν ρίξουμε το επόμενο. Προσθέτουμε και τη βανίλια, χτυπάμε για μισό λεπτό ακόμη και σταματάμε το μίξερ.
  4. Ρίχνουμε όλο το μείγμα αλευριού-baking-αλάτι μέσα στην κρέμα και ξαναρχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ένταση (αλλιώς θα έχετε μια ωραία αλευρωμένη φάτσα τουλάχιστον…) ώσπου μόλις να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Δε θέλει πολύ χτύπημα.
  5. Σταματάμε το μίξερ, ανακατεύουμε και με μια σπάτουλα ελαφρώς το μείγμα και το βάζουμε όπως είναι στο ψυγείο για 30′.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο πάνω κάτω στους 180 C. Σε ένα πιάτο ή μπωλ ανακατέψτε την κανέλλα και τη ζάχαρη για το πασπάλισμα μαζί.
  7. Απλώστε λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα και μόλις περάσει η μισή ώρα, βγάλτε το μπωλ με το μείγμα απ’ το ψυγείο.
  8. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε μεγάλες γεμάτες κουταλιές, ξεκολλάτε το μπαλάκι απ’ το κουτάλι με τα δάχτυλά σας και το στροβιλίζετε στο πιατάκι με την κανελλοζάχαρη να καλυφθεί παντού. Βάζετε το μπαλάκι πάνω στη λαμαρίνα όπως είναι χωρίς να το ζουπήξετε και συνεχίζετε και με τα υπόλοιπα τοποθετώντας τα αραιά γιατί απλώνουν πολύ!
  9. Η ποσότητα αυτή είναι για δύο λαμαρίνες στάνταρντ του φούρνου, δλδ σε κάθε λαμαρίνα βάλτε 6 μπαλάκια να ψηθούν για 15-20′ το πολύ. Δεν παίρνουν πολύ χρώμα και δε γίνονται πολύ τραγανά εκτός από την περιφέρειά τους. Αν τα θέλετε ακόμη πιο μαλακά, ψήστε τα για 12-15′.
  10. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, αφήστε τα πάνω στη λαμαρίνα για 10′ περίπου να κρυώσουν αλλιώς θα σπάσουν και δε θα ξεκολλάνε. Μετά μεταφέρτε τα σε μια σχάρα να κρυώσουν εντελώς. Αποθηκεύστε τα σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς (περίπου για 5 μέρες).

You might also like:

μπισκότα σοκολάτας γεμιστά με σοκολάτα!

μπισκότα σοκολάτας γεμιστά με σοκολάτα!

14 thoughts on “Τα μπισκοτά τ’ αμερικανικά. Κανέλλα-ζάχαρη.

  1. Sneige

    Lovely photos and props!!!
    I have no doubts the biscuits are a must. After all A. Adores biscuits – I’ll try to teach him how to make them!

  2. Ερμιόνη

    Ααααα!
    Ώστε αυτά είναι λοιπόν τα snickerdoodles!
    Δεν είχα ασχοληθεί να το ψάξω και χαίρομαι που το έμαθα!
    Ωραία φαίνονται και ωραία φωτογράφηση!
    Φιλιά!

  3. Martha Tompoulidou

    Ακριβώς όπως τα λες Άρτεμις με τους Αμερικάνους. Σ’ αυτούς μετράει η ποσότητα και το μέγεθος. Αυτά τα μπισκοτοκούλουρα όμως έχουν και ποιότητα. Γεια στα χέρια σου!

  4. Maria

    Πολύ ωραία! Όπως Αμερική! (με προφορά Υβέτ από διαφημίσεις δεκαετίας 80!)

    Θα τα φτιάξω άμεσα!

  5. natassa

    ανάθεμά σε! τώρα θέλω μπισκότα! και τα είχα ξεχάσει τελείως!

  6. kalliope

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!!! έβαλα λίγη παραπάνω κανέλα και απόλαυσα στις οδηγίες ότι μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι πέντε ημέρες… ούτε πέντε ώρες δεν πέρασαν και τίποτε δεν μαρτυρούσε την ύπαρξη των μπισκότων στο σπίτι. μόνο λίγο η μυρωδιά του ψησίματος και της κανέλας είχε μείνει στο χώρο (σαν αυτά τα αόρατα, μοντέρνα αρωματικά χώρου). φανταστικά, εύκολα και νόστιμα Yummy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *