Χοιρινές μπριζόλες με πετιμέζι και πουρέ σελινόριζας

in english

Έχω ξαναπεί ότι η σελινόριζα μου αρέσει πολύ και η συνταγή αυτή για το πουρεδάκι μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον καιρό τώρα.

Νόστιμος και γλυκός βγήκε, τρώγεται πολύ ωραία ζεστός και ταιριάζει με αυτές τις «πειραγμένες» μπριζόλες, εμπνευσμένες από συνταγή του Βαγγέλη Δρίσκα –τον πουρέ δεν τον πείραξα καθόλου γιατί δεν ήμουν σίγουρη τι θα βγεί.

Δοκιμάστε τα και είμαι σίγουρη ότι δεν θα σας απογοητεύσουν.

ΥΛΙΚΑ

Για τις μπριζόλες

  • 4 χοιρινές μπριζόλες
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας κόκκους από διάφορα πιπέρια ολόκληρα
  • 4-5 κουτ. σούπας πετιμέζι
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Για τον πουρέ σελινόριζας

  • 1 μεγάλη σελινόριζα (~500 γρ) ή 4-5 μικρές
  • 4 μέτριες πατάτες (~500 γρ)
  • 4 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας τριμμένη καρυδόψιχα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Προετοιμάζετε τον πουρέ: Βάλτε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Καθαρίστε τη σελινόριζα όπως τις πατάτες αφαιρώντας όλο το ανώμαλο εξωτερικό περίβλημα και κόψτε την σε μικρότερα κομμάτια. Καθαρίστε και τις πατάτες και κόψτε τις κι αυτές σε μικρότερα κομμάτια. Ρίξτε τα όλα στην κατσαρόλα μαζί με αλάτι κι αφήστε τα να βράσουν ώσπου να μαλακώσουν.

2.      Εντωμεταξύ ετοιμάζετε τις μπριζόλες: σε ένα μεγάλο τηγάνι που να χωράει και τις 4 μπριζόλες, ρίχνετε λίγο λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

3.      Προσθέτετε τις μπριζόλες και σοτάρετε και από τις δύο πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1’ προσθέτετε τους κόκκους πιπεριού, αλάτι και 1 φλυτζάνι νερό και συνεχίζετε το μαγείρεμα με σκεπασμένο το τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όσο ψήνονται τσεκάρετε εάν χρειάζεται να συμπληρώσετε κι άλλο νερό αν δεν έχουν ψηθεί.

4.      Όταν ετοιμαστούν –μετά από ~45’ με 1 ώρα- ρίχνετε και το πετιμέζι να πάει παντού και αφήνετε για 5’ ακόμα να καραμελώσουν και σβήνετε τη φωτιά.

5.      Ξαναπιάνετε τον πουρέ: αλέθετε τα βρασμένα λαχανικά με το εργαλείο του πουρέ και προσθέτετε την παρμεζάνα, την καρυδόψιχα, το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση με λίγο αλάτι –αν χρειάζεται.

6.      Σερβίρετε ζεστά μπριζολάκια με ζεστό πουρέ και πιείτε το κρασί που περίσσεψε απ’ το μαγείρεμα!

You might also like:

Σελινόριζα με πατάτες και πετιμέζι στην κατσαρόλα

Χοιρινές μπριζόλες "α λα χασάπα" και πατάτες φούρνου "α λα τηγανιτές"!

Comments:

  • reply

    Πολύ ωραία ιδέα!τον πουρέ τον φτιάχνω κι εγώ πότε με πατάτες και πότε σκέτο.

    April 3, 2011
  • reply

    Mου άρεσαν και τα δύο. Την σελινόριζα την χρησιμοποιώ κι εγώ πολύ!

    April 4, 2011
    • reply

      @ Popi+Xanthi,
      ευχαριστώ πολύ, γενικώς πετιμέζι και σελινόριζα “παίζει” πολύ στη Wonderfoodland!

      April 4, 2011
  • reply

    Miam! Αυτος ο πουρες ειναι για μενα!!!!!!!! Μου αρεσει πολυ που εχει και καρυδι και παρμεζανα! Μπραβο!!

    April 7, 2011
    • reply

      @Cathy,
      ευχαριστώ πολύ! Όντως, αυτά τα δύο κάνουν τη διαφορά!

      April 8, 2011

Leave a comment: