Σαρδέλες γεμιστές με μαϊντανό και σκόρδο/Sardines filled with parsley and garlic

 

Βρήκα αυτές τις ωραίες φρέσκιες σαρδέλες, βρήκα και αυτή την ωραία συνταγή* για να τις φτιάξω στον φούρνο ψητές, όπως μου αρέσουν και ιδού το αποτέλεσμα:

*από τον Α' τόμο της έκδοσης του Έθνους "Cookbook, 365 συνταγές"

ΥΛΙΚΑ 

Για 4 άτομα (ή 2 φαγανά, όπως εμείς…)

  • 1 κιλό φρέσκιες σαρδέλες
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό (εγώ έριξα λιγότερο γιατί αλάτισα πάλι και στο τέλος)
  • 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 120 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (εγώ έτριψα κρίθινο παξιμάδι)
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή ψιλοκομμένη (εγώ έριξα μισή πράσινη μη καυτερή πιπεριά)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα και τον χυμό του)
  • 50 ml κρασί λευκό ξηρό
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τις σαρδέλες τραβώντας το κεφάλι και τα εντόσθια και προσπαθούμε να τις φιλετάρουμε τραβώντας και το κόκκαλο. Αν δεν τα καταφέρνουμε στο φιλετάρισμα, γεμίζονται και έτσι όπως είναι με το κόκκαλο, αλλά πολύ λιγότερο η κάθε μία και με μια μικρή παραπάνω κίνηση να το αφαιρέσουμε μετά όταν έρθει η στιγμή να τις απολαύσουμε!
  2. Τις πλένουμε και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι, τις αλατίζουμε με το χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν ώσπου να φτιάξουμε τη γέμιση.
  3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (σκόρδο, μαϊντανό, λάδι, ψωμί, πιπεριά, λεμόνι) εκτός από το κρασί, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Βάζουμε από μία ή μισή κουταλιά του γλυκού από το μείγμα αυτό σε κάθε μία σαρδέλα και τις τοποθετούμε με τη σειρά σε ταψάκι στριμωχτά και με την γέμιση προς τα πάνω.
  5. Περιχύνουμε προσεχτικά με το κρασί, λίγο αλάτι και πιπέρι (εδώ εγώ έριξα και μια κουταλιά της σούπας περίπου ελαιόλαδο) και ψήνουμε στους 170ο C για περίπου 15’ (εγώ τις έψησα στο γκριλ στους 200ο C γιατί ο φούρνος μου ψήνει μ’ αυτήν την λειτουργία πολύ ωραία τα ψάρια, φτιάχνοντας μια ωραία ξεροψημένη πετσούλα απ’ έξω και μια ζουμερή, λαχταριστή σάρκα από μέσα! Εσείς διαλέχτε το είδος ψησίματος ανάλογα με τον φούρνο σας.)
  6. Σερβίρετε και φάτε τες ζεστές. Πιείτε το υπόλοιπο κρασί!

 _________________________

I found these very fresh and nice sardines the other day, I found this very promising recipe* for grilled sardines that I love, and that’s what I got:

*from the Volume I, Ethnos newspaper “Cookbook, 365 recipes”

INGREDIENTS

It serves 4 (or 2 hungry ones like us…)

  • 1 kg fresh sardines
  • 2 tbls coarse salt (I put less because I had to put some more in the end)
  • 3 smashed garlic cloves
  • 2 tbls olive oil
  • 120 gr. grained crumbs (I grained barley bread)
  • 4 tbls finely chopped parsley
  • 1 small chopped chilli pepper (I put half non chilli green pepper)
  • 1 lemon (its scrap and juice)
  • 50 ml white dry wine
  • Salt, peper

DIRECTIONS

  1. Clean the sardines by pulling the head, its offal and try its spine and bones as well. If you can’t make it with spine and bones, leave them as they are but they will get less stuffing and you will have to try a little bit more when eating them (take off the bones, I mean…)
  2. Wash them well, salt them and let them drain until we made the stuffing
  3. Mix all the stuffing ingredients (garlic, parsley, olive oil, bread, chilli or green pepper and lemon) except for wine, salt and pepper.
  4. Stuff the sardines with a half or more of the stuffing mix and place them close to each other with the stuffing looking up in a baking pan.
  5. Pour carefully the wine, some salt and pepper (I also poured ~one tbls olive oil) over the sardines and bake them in a preheat oven at 170ο C/338ο F for about 15’ (I grilled them at 200ο C/ 392ο F because my oven makes fish very crunchy outside and tender inside in this function! Choose your way!)
  6. Serve straight out from the oven. Drink the rest of the wine!

Comments:

  • reply

    μ αρεσουν πολυ οι σαρδελες. και ειναι πολυ υγειινό φαγητό!

    November 2, 2010
    • reply

      …και πολύ νόστιμες οι συγκεκριμένες!
      Καλή σου μέρα

      November 2, 2010
  • reply

    FoodJunkie

    Για δύο φαγανά! Μου άρεσε αυτή η έκδοση της Ελευεθροτυπίας και ακόμη καλύτερη είναι αυτή από το ΒΗΜΑ Gourmet που κυκλοφορεί τώρα στα περίπτερα. Δεν είμαι μεγάλη φαν του περιοδικού, αλλά το βιβλίο ειναι γεμάτο καθημερινές λαχταριστές συνταγες.

    November 3, 2010
    • reply

      Η αλήθεια είναι ότι η έκδοση του Βήματος περιμένει στωικά την σειρά της για διάβασμα στη ντάνα με τα βιβλία-έντυπα-περιοδικά του κομοδίνου μου! Οπότε δεν έχω ακόμη άποψη, πέρα από ένα γρήγορο ξεφύλλισμα που του έκανα όταν το αγόρασα. Θα δοκιμάσω και την δικιά του εκδοχή για συγκριτικό τεστ σαρδελών!

      November 3, 2010
  • reply

    Αργυρώ Ψαρουδάκη

    να τι θα φτιάξω το Σάββατο!!!

    November 3, 2010

Leave a comment: