Οι περιπέτειες μιας τεμπέλας. 1η Αυγούστου. Στην Αθήνα. Με αμπελο-τεμπελο-ντολμάδες.

in english

Θέλει κουράγιο αλλά θα το πω.

Θα σας πω την πικρή αλήθεια.

Την αλήθεια μου.

Δεν έχω όρεξη.

Να κάνω πράματα.

Και μετά να τα φάω.

Ζεσταίνομαι.

Ιδρώνω.

Κουράζομαι.

Καταβάλλομαι.

Βαριέμαι.

Από τη μία.

Από την άλλη….

… φτιάχνω τεμπελοπράματα

… φτιάχνω παγωτά

… φτιάχνω γρανίτες

… κόβω φρούτα

… φωνάζω φίλους και καθόμαστε τα βράδια στο μπαλκόνι

… με τα τζίτζικια-γρύλους συνοδεία, αυξομειώνοντας την ένταση του τραγουδιού τους.

… ώρες ώρες προκαλούν ηχορύπανση! Αλλά ωραία…

… τρώμε τα τεμπελοφαγητά

… πίνουμε ότι βρούμε

… συζητάμε

… γελάμε

… «τσιμπάμε»

Ωραία.

Από τη σειρά «Τετράδια κουζίνας», τεύχος «Κλασικά και εύκολα» με τη Νανά Δαρειώτη

ΥΛΙΚΑ

Σας δίνω τα υλικά όπως καταγράφονται στο βιβλίο.

Εγώ έκανα τη μισή δόση για ένα μέτριο πυρέξ.

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ή από βαζάκι
  • 2 φλ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ
  • 2 φλ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. Ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας περίπου ξερό
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα πόσο ξινό το θέλετε)
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζουμε τα αμπελόφυλλα: είτε τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα είτε από βαζάκι τα αχνίζουμε σε βραστό νερό για 2-3’ (λέγοντας «αχνίζουμε» εννοούμε ότι τα βάζουμε στο νερό να βράσουν για πολύ λίγο…). Τα φρέσκα, πριν τα αχνίσουμε, τα πλένουμε πρώτα σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και λίγο ξύδι. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα τηγάνι με 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι και τσιγαρίζουμε για 5’.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Η συνταγή λέει στον αέρα. Έτσι κι έκανα. Την επόμενη όμως δεν θα το ξανακάνω, κι αυτό προτείνω και σε εσάς, καθώς ξεραίνει την επιφάνεια των φύλλων. Ή τουλάχιστον δεν θα αφήσω ξεσκέπαστο το πυρέξ. Θα το σκεπάσω με καπάκι (αν έχει) ή με αλουμινόχαρτο, ανεξαρτήτως αν βάλω αέρα ή αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  4. Σε ένα πυρέξ απλώνουμε αμπελόφυλλα καλύπτοντας όλο τον πάτο και τα πλαϊνά και χωρίς καθόλου κενά –να επικαλύπτει το ένα φύλλο το άλλο.
  5. Αδειάζουμε μέσα ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με στρώσεις φύλλων και πάλι σα να είναι πίτα, διπλώνοντας όσα φύλλα εξέχουν γύρω γύρω προς τα μέσα.
  6. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο ή όσο θέλουμε ακόμα, τον χυμό λεμονιού και νερό –περίπου ως τη μέση του πυρέξ να φτάνουν όλα τα υγρά συνολικά.
  7. Βάζουμε πάνω από την «πίτα» ένα ή δύο πυρίμαχα πιάτα για να κρατάνε κλειστά τα αμπελόφυλλα, σκεπάζουμε όπως έλεγα και παραπάνω με το καπάκι του το πυρέξ ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35-40’. Όταν έχει πιει τα υγρά του και έχει μείνει με το λάδι του είναι έτοιμο. Το τρυπάμε και με ένα πιρούνι να δούμε ότι έχει γίνει το ρύζι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό και ψήνουμε ώσπου να ψηθεί το ρύζι.
  8. Τρώγεται καταπληκτικά κρύο με μπόλικο στραγγιστό γιαούρτι. Και την άλλη μέρα το ίδιο –αν μείνει τίποτα…

You might also like:

Βλίτα σαλάτα με φρέσκια ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι και σως λαδόξυδου

Μαραθόπιτες με ταραμά

Comments:

  • reply

    Καλό Μήνα!!
    με αυτό τον τρόπο φίλη μου φτιάχνει τους λαχανοντολμάδες γιατί δεν αντέχει το τύλιγμα τους!!

    August 1, 2011
    • reply

      @Ξανθή,
      Καλό Μήνα! Η αλήθεια είναι ότι είναι η εύκολη λύση αλλά εξίσου νόστιμη -αλλά όχι “παιχνιδιάρικη” όπως το να τρως τα ντολμαδάκια δύο δύο και να μη ξέρεις που να σταματήσεις!

      August 1, 2011
  • reply

    Rena

    Καλημέρα!!!! Λέω να την δοκιμάσω σήμερα την συνταγή σου, καθόσον
    προμηθεύτηκα από την λαϊκή φρέσκα αμπελόφυλλα 😀

    Φιλιά!!!

    Υ.Γ.: Ακόμη περιμένω την συνταγή για εκείνη την κολοκυθόπιτα!!!!!!!!!!!!!!!

    August 2, 2011
    • reply

      @Rena,
      είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει! Η κολοκυθόπιτα είπαμε, θα αργήσει λίγο αλλά θα έρθει κι αυτή!

      August 2, 2011
  • reply

    Μέχρι το σημείο που άρχισες να γραφεις για τη συνταγή.. νόμιζα ότι διαβάζεις τις σκέψεις μου…… Ποσο μου αρέσει αυτή η …τεμπελο- συνταγή σου!!! λες να βοηθήσει να φάω λιγότερο? Σε φιλώ πολύ

    August 4, 2011
    • reply

      @Vasiliki,
      Να φας λιγότερο; Δε νομίζω! Μπορεί να είναι τεμπελοσυνταγή αλλά τη νοστιμιά της την έχει!
      …Και ναι… βαριέμαι πολύ…

      August 4, 2011
  • reply

    Τι λες τώρα! Καταπληκτική εκδοχή ..ντολμά! Έχω αποκλείσει τις μπελαλίδικες κλασικές συνταγές και έτσι έχω χάσει την ευκαιρία να χαίρομαι τα ντολμαδάκια που τα λατρεύω… Τέλεια, πάω να βρω αμπελόφυλλα…
    ..Δεν θα εκτεθούμε κιόλας, άλλο να πεις έφαγα είκοσι ντολμαδάκια… και άλλο να πεις, έφαγα ένα ντολμά. Θα εννοείς ένα ταψί, αλλά ποιός θα το καταλάβει; 😉

    August 20, 2011
    • reply

      @Μαριέττα,
      έχεις δίκιο! Δεν το είχα σκεφτεί! Το τέλειο άλλοθι!!!

      August 21, 2011
  • reply

    Εύγε! καλή μου φίλη εύγε, εύγε και πάλι εύγε!!!! τον έφτιαξα τον ντολμά η τεμπέλα… και ήταν ακόμα πιο νόστιμος από ότι περίμενα.

    September 20, 2011

Leave a comment: