Μπριάμ με κρέμα ανθότυρου

in english

Θυμάστε εκείνα τα καλούδια από την Κρήτη που σας έλεγα τις προάλλες;

Ε, με εκείνα τα υπέροχα κολοκυθάκια λοιπόν, έφτιαξα αυτό το πολύ νόστιμο μπριάμ, τουρλού, όπως θέλετε πείτε το που έχει την πολύ ταιριαστή συνοδεία τυριού ενσωματωμένη!

Η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου, την οποία ουσιαστικά έχω κρατήσει αυτούσια μόνο ως προς την κρέμα ανθότυρου, γιατί κατά τ’ άλλα η συνταγή του μπριάμ είναι όπως την έχω από τη μανούλα μου… Γενικά, βάζετε ό,τι λαχανικό και μυρωδικό σας αρέσει ή έχετε πρόχειρο, από πατάτα και κολοκύθι, μέχρι καρότο, μελιτζάνα και πιπεριά, όλα μαζί ή κάποια από αυτά.

Τυροκρούστα!

Όπως και να ‘χει, νόστιμο θα ‘ναι!

Από τον Γαστρονόμο, Μάιος 2010

 ΥΛΙΚΑ

Για το μπριάμ

  • 5-6 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες (ολόκληρες ή στη μέση αν είναι μεγάλες)
  • 8 κολοκυθάκια σε φέτες
  • 3-4 μέτρια καρότα σε φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες (βάλτε φρέσκιες τώρα που είναι εποχή τους. Αν δεν έχετε βάλτε 250 γρ. χυμό ντομάτας από κουτί)
  • Ελαιόλαδο (όσο θέλετε, ένα μέτρο θα λέγαμε ότι είναι περίπου 1 φλυτζάνι)
  • Ρίγανη (όσο θέλετε ή μια κουταλιά της σούπας)
  • Αλάτι, πιπέρι

 Για την κρέμα ανθότυρου

  • 250 γρ. ανθότυρο λιωμένο
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 150 γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
  • 50 ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C.
  2. Σε ένα μέτριο πυρέξ ρίχνετε όλα τα υλικά και ανακατεύετε καλά: λαχανικά, ντομάτα, μπαχαρικά, ελαιόλαδο. Προσθέτετε και νερό, τόσο όσο να καλυφθούν ίσα-ίσα τα λαχανικά.
  3. Βάζετε στον φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνετε για περίπου 40-50’ ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  4. Όσο ψήνετε το μπριάμ, φτιάχνετε την κρέμα: ανακατεύετε σε ένα μπωλ όλα τα υλικά με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  5. Όταν ψηθεί το μπριάμ, το βγάζετε από τον φούρνο και τον αφήνετε αναμμένο. Στρώνετε ομοιόμορφα την κρέμα ανθότυρου με ένα κουτάλι στην επιφάνεια του μπριάμ και ξαναβάζετε στον φούρνο να ψηθεί η κρέμα περίπου για 10’ μέχρι να πάρει χρώμα.
  6. Τρώγεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

You might also like:

Πατάτες γιαχνί... ινδικού τύπου

Τυροπιτάκια με ελαιόλαδο και γιαούρτι

Comments:

  • reply

    Μμμ… πολύ ωραία συνταγή! Η κρέμα ανθότυρου είναι όλα τα λεφτά!

    July 3, 2011
  • reply

    ΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!! Αυτη η κρουστα απο τυρι απο πανω!!!!!!!!!! θεικο!

    July 4, 2011

Leave a comment: