Καλαμαράκια γεμιστά με μυρωδικά στο φούρνο. Α, και ένα λαδολέμονο κα-τα-πλη-κτι-κό.

in english

Τόσο μαλακά, νόστιμα και γεμάτα μυρωδιές καλαμαράκια δεν το πίστευα ότι θα βγούν!

Χωρίς την κλασική γέμιση ρυζιού-τυριού-πιπεριάς η οποία είναι καταπληκτική εξίσου μεν, αλλά είπα να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό, χωρίς όμως να είναι εξεζητημένο δε.

Έρχεται κι αυτό το ωραιότατο λαδολέμονο να τα “λούσει” όλα και το έργο γίνεται θεϊκό.

Απλά δοκιμάστε το.

Με κατάνυξη.

Από τη Ντίνα Νικολάου, Γαστρονόμος (Μάρτιος 2009)

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. καλαμάρια ολόκληρα καθαρισμένα και πλυμένα, μέτρια ή μεγάλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα (Χρησιμοποίησα, κατεψυγμένα, τα βρίσκετε έτοιμα στα σούπερ –χρειάζεται μόνο να τραβήξετε το κόκκαλο που βρίσκεται μέσα τους και τη σακουλίτσα με το μελάνι τους. Αν τα πάρετε φρέσκα, ζητήστε από τον ψαρά να τα καθαρίσει. Τα πλοκάμια τα κράτησα χωριστά.)

Για τη γέμιση

  • 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

 Για το λαδολέμονο

  • 2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια μικρά –χυμό και ξύσμα
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα (προαιρετικά, αλλά πήγαινε πάρα πολύ)
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ανάβετε το γκριλ να ζεσταθεί καλά (230-250ο C)
  2. Φτιάχνουμε τη γέμιση: πολτοποιούμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης στο μούλτι.
  3. Γεμίζουμε με ένα μικρό κουταλάκι τα καλαμάρια –όχι μέχρι απάνω για να μη «σκάσουν» -αλλά και να «σκάσουν», σκασίλα μας!
  4. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, παραδίπλα βάζουμε και τα πλοκαμάκια τους, τα αλείφουμε όλα με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10’ μέχρι να γίνουν ροζ και να τρυπιούνται με το πιρούνι. Δεν τα ψήνουμε παραπάνω γιατί θα γίνουν «τσίχλα» κι αντί για καλαμάρι θα μασάτε τσιχλόφουσκα!
  5. Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε το λαδολέμονο χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί.
  6. Βγάζουμε τα καλαμάρια, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ή και όχι, περιχύνουμε με το λαδολέμονο και πέφτουμε με τα μούτρα.

Πίνουμε κρασί, βουτάμε ψωμί κι αγαλιάζουμε.

You might also like:

γαρίδες με δεντρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου

Μελένιο χταπόδι με αλκοόλ, ξύδι και μπαχαρικά!

Comments:

  • reply

    Τέλεια Αρτεμις!

    July 7, 2011
    • reply

      @Eri,
      thanks! Βλέπω καινούργιο blog? Καλά μπλογκομαγειρέματαααα!

      July 7, 2011
  • reply

    Την αμαρτία μου θα την πω.. δεν μου αρέσουν τα κλασσικά με την γέμιση ρυζιού-τυριού ktlp.. τα δικά σου όμως είναι..mmmmmmmmm…μάντεψε λοιπόν τι θα μαγειρέψω το ΣΚ

    July 8, 2011
    • reply

      @Vasiliki,
      είμαι σίγουρη λοιπόν ότι θα σου αρέσουν πολύ! Περιμένω εντυπώσεις!

      July 8, 2011
  • reply

    Rena

    Εγώ όπως σου είπα τα μαγείρεψα και ήταν κα-τα-πλη-κτι-κά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    July 18, 2011
  • reply

    Rena

    Πού’σαι???? Περιμένω την συνταγή για την κολοκυθόπιτα εεε???? 😀 😀 😀

    July 18, 2011
    • reply

      @Rena,
      Ευχαριστώ πολύ!!
      Θα αργήσει λίγο η κολοκυθόπιτα, αλλά θα έρθει και αυτή!

      July 21, 2011
  • reply

    Είναι μόλις 10.30 το πρωί και μου άνοιξε η όρεξη!

    August 24, 2011

Leave a comment: