Εύκολο σουφλέ κολοκύθας/Easy pumpkin souffle

Η αλήθεια είναι ότι η κολοκύθα είναι ένα υλικό που δεν πολύ-συνηθίζεται στο ελληνικό τραπέζι, πλην κάποιων περιοχών που την έχουν εντάξει στο εδεσματολόγιό τους.

Και για να είμαι πιο ακριβής, η κολοκύθα είναι εντελώς άγνωστο υλικό για την κουζίνα της οικογένειάς μου.

Σήμερα λοιπόν, αποφασίζω και μαγειρεύω με κολοκύθα.

Και ξέρετε κάτι;

Καλά έκανα!

Πλούσια γεύση, γλυκύτητα όση χρειάζεται για αλμυρό έδεσμα και νοστιμιά, νοστιμιά, νοστιμιά!

Σίγουρα, αυτό το “ελαφρύ!” σουφλέ είναι μια καλή αρχή για όσους δεν έχουν δοκιμάσει έως σήμερα κολοκύθα –να φάνε ή να μαγειρέψουν όπως εγώ- την οποία παρεμπιπτόντως, βρήκα έτοιμη κομμένη σε μπουκιές σε ψυγείο σούπερ μάρκετ με πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης -συντηρείται και στην κατάψυξη για όσους δεν προλαβαίνουν να τη φτιάξουν!

Δοκιμάστε την!

Από το περιοδικό Realfood (Νοέμβριος 2006)

ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια κολοκύθα
  • ¼ κούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • ½ κούπα τριμμένη γραβιέρα
  • ½ κούπα τριμμένη φέτα (εγώ έριξα ¼ κούπας φέτα και το υπόλοιπο ένα καταπληκτικό τυρί κρέμα από το Ζαγόρι Ιωαννίνων που ανακάλυψα πρόσφατα, στο super πάλι…)
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 6 αυγά
  • 2 κουταλάκια γλυκού κορν φλάουρ
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος
  • ελάχιστο αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C
  2. Βάζουμε την κολοκύθα σε τηγάνι, την αχνίζουμε μέχρι να «πιεί» τα υγρά της και να μαλακώσει λίγο και την κάνουμε πουρέ στο μπλέντερ
  3. Σε τηγάνι πάλι, ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπέικον και τον πουρέ κολοκύθας για ~5’
  4. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ (εγώ λάδωσα, λες και θα «πέταγα» από πάνω μου τις ενοχές για το καθ’ όλα «διαιτητικό» αυτό σουφλεδάκι…) και πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα
  5. Σε ένα βαθύ μπωλ ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά: αυγά, κρέμα γάλακτος, κορν φλάουρ, υπόλοιπη παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα, πιπέρι, ελάχιστο αλάτι (προσοχή λόγω τυριών!) και το μείγμα των σοταρισμένων υλικών.
  6. Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ και το ψήνουμε για 45’.

Υπομονή δεν είχαμε να κρυώσει και το φάγαμε καυτό και τρελαθήκαμε. Την άλλη ημέρα τα απομεινάρια, ήταν ακόμη τελειότερα! Πολύ καλή ιδέα και για τραπέζι ή μπουφέ.

____________________

 The truth is that pumpkin is not very popular in greek cuisine except for certain areas.

To be more precise, pumpkin is a completely unknown ingredient in my family’s kitchen.

Today, I decided to cook pumpkin for the fist time!

And you know what?

I did swell!

Rich flavor, sweetness as it takes for a salty food and taste, taste, taste!

This “light” soufflé is definitely a good start for those who haven’t tasted pumpkin yet for any reason or for those who didn’t decide to cook it, like me!

Just taste it!

From greek food magazine Realfood (November 2006)

INGREDIENTS

  • 600 gr peeled and chopped in small pieces pumpkin
  • ¼ cup grained parmesan
  • ½ cup grained gruyere
  • ½ cup grained feta cheese or any white intense cheese if you cannot find feta where you live
  • 3 fresh green onions finely chopped
  • 1 onion finely chopped
  • ½ cup of finely chopped bacon
  • 1 smashed clove of garlic
  • 6 eggs
  • 2 tsp corn flour
  • ½ cup of whipping cream
  • a pinch or two of salt, peper
  • 1 tbs olive oil

DIRECTIONS

  1. Preheat the oven at  392ο F
  2. Put the pumpkin in a frying pan and let it dry and soften a little bit. Put it in a blender and make it puree
  3. In a frying pan again, put the olive and the onions –fresh and dry-, the garlic, the bacon and the pumpkin puree for about 5’ to brown
  4. Butter a pan –I put oil lest I felt less guilty for devouring this “light” soufflé!- and scatter the half of the parmesan
  5. In a big bowl, put all the other ingredients and mix well: eggs, whipping cream, corn flour, the rest of the parmesan, gruyere, feta, salt (look out, because of the cheese), pepper and the pumpkin mix
  6. Pour it into the pan and bake it for 45’

We couldn’t wait and ate it hot. We loved it! The other day, we ate the few leftovers, who were even better! This soufflé is a great idea for a first course dinner or a buffet.

Comments:

  • reply

    FoodJunkie

    Το “ελαφρύ” είναι λίγο σχήμα λόγου νομίζω! Νοστιμότατο το σουφλε σου και φούσκωσε σούπερ!

    November 21, 2010
    • reply

      Όντως εννοώ ακριβώς το αντίθετο και δεν ενδείκνειται για δίαιτα! Αλλά είναι πεντανόστιμο!

      November 21, 2010
  • reply

    Ωραία η συνταγή σου Άρτεμης,
    θα τη δοκιμάσω μιας και έχουμε πολλές κολοκύθες φέτος! Έχουμε ήδη φτιάξει αρκετές συνταγές αλλα η δική σου φαίνεται πολύ νοστιμη.

    November 22, 2010
    • reply

      Είναι όντως πολύ νόστιμη, αν και καθόλου διαιτητική!
      Αν τη δοκιμάσεις, περιμένω εντυπώσεις!

      November 22, 2010
  • reply

    Νόστιμη και θρεπτική αλλά και εμφανίσιμη, διαίτης όχι αλλά δεν πρέπει όλα τα φαγητά να είναι διαίτης………….

    November 22, 2010
    • reply

      Έχεις δίκιο Πόπη, αν όλα τα φαγητά ήταν διαίτης τότε μάλλον δεν θα ασχολιόμουν και μ’ αυτά! Και με το “διαίτης” εννοώ το άνοστο, σκέτο, νερόβραστο χωρίς κανένα ενδιαφέρον, φαντασία και μεράκι φαγητό.
      …Που ευτυχώς αυτό το σουφλεδάκι δεν είναι τέτοιο! 🙂

      November 22, 2010
  • reply

    πολυ ενδιαφερουσα συνταγη . θα την δοκιμασω οπωσδηποτε!!

    November 24, 2010
    • reply

      @Wabini,
      θα περιμένω εντυπώσεις!

      November 24, 2010

Leave a comment: