Δύο κριτσίνια για ένα tea party(!): με τυρί και με σουσάμι-μαυροκούκι-χοντρό αλάτι/Two kind of breadsticks for one tea party: cheese and white-black sesame-sea salt ones

Η αγαπητή συνάδελφος Λήδα, μας κάλεσε σπίτι της για tea party! Βέβαια αυτό, ούτε καν ήταν tea αλλά party ήταν σίγουρα με την έννοια ότι όσοι μαζευτήκαμε περάσαμε καταπληκτικά! Καφές, τσάι, γλυκά, αλμυρά και πολύ ζεστασιά!

Όλοι φέραμε το κατιτίς μας κι εγώ, κατόπιν παραγγελίας της, έφτιαξα αυτά τα εύκολα και νόστιμα κριτσίνια σε δύο εκδοχές: το ένα με τυρί και το άλλο με σουσάμι, μαυροκούκι (μαύρο σουσάμι) και χοντρό αλάτι.

Περάσαμε πανέμορφα, γελάσαμε πολύ, «σκάσαμε» από τις γλυκο-αλμυρές λιχουδιές και αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο συχνά!

Πάρτε μια γεύση κι από το slide show γι’ αυτό το πολύ όμορφο απόγευμα!

[slideshow]

Παράλειψη(!): η συνταγή είναι της Ντίνας Νικολάου από τη σειρά του Γαστρονόμου “Οι σεφ προτείνουν”, τόμος 13, “Αλμυρές τάρτες και πίτες”

ΥΛΙΚΑ

Για τα κριτσίνια με τυρί

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 5-6 κουτ. σούπας τριμμένη γραβιέρα (εγώ προτείνω να δοκιμάσετε και με παρμεζάνα ή όποιο άλλο σκληρό τυρί σας αρέσει)
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο 

Για τα κριτσίνια με σουσάμι, μαυροκούκι και χοντρό αλάτι (η συνταγή προτείνει και παπαρουνόσπορο αντί για μαυροκούκι)

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 2 κουτ. σούπας μαυροκούκι
  • 1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

 Σημείωση: δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω 2 αυγά (1 για το κάθε είδος κριτσινιού) αλλά 1 μεγάλο αυγό μου έφτασε και για τα δύο.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Με τυρί

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα
  2. Αλείφετε το φύλλο σφολιάτας με το μισό αυγό και το κόβετε κάθετα στη μέση.
  3. Πασπαλίστε το μισό φύλλο με το τυρί και πιέστε το να κολλήσει καλά, τοποθετώντας το άλλο μισό φύλλο από πάνω του με την αλειμμένη με αυγό πλευρά προς τα κάτω.
  4. Κόβετε κατά μήκος το διπλό φύλλο σε λωρίδες πλάτους 1 ½ εκ. και μετά την κάθε μία λωρίδα στη μέση.
  5. Πιάνετε τις άκρες της κάθε λωρίδας, τις στρίβετε με αντίθετη φορά και τις βάζετε στη λαμαρίνα
  6. Τις αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν 10-20’ στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

 Με δύο σουσάμια και χοντρό αλάτι

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ο C και στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα
  2. Αλείφετε το φύλλο σφολιάτας με το μισό αυγό και πασπαλίζετε με τα δύο σουσάμια και το αλάτι σε όλη την επιφάνεια
  3. Κόβετε κατά πλάτος το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 1 ½ εκ., την καθε λωρίδα τη μέση και τις πιάνετε από τις δύο άκρες και τις στρίβετε με αντίθετη φορά.
  4. Τις βάζετε στη λαμαρίνα, τις αλείφετε με το υπόλοιπο αυγό και τις ψήνετε μέχρι να ροδίσουν 10-20’ στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

___________________________  

My colleague Lida invited us to a tea party at her place! Of course, what happened that evening was more close to just a party rather than to a tea one; it was great! Coffee, tea, sweet and salt delights and a very nice, warm feeling!

Every one brought a little bit of something and I, after my hostess’ demand, made these easy and tasty breadsticks in two versions: one with cheese and another with two kind of sesames –white and black- and sea salt.    

 We had a great time, we laughed a lot, ate great things and decided to do it more often!

Take a “bite” from the slide show! 

INGREDIENTS

For the cheese breadsticks

  • 1 flaky pastry sheet
  • 5-6 tbsp grained gruyere (I suggest you could taste it with parmesan or any other hard cheese you like)
  • 1 slightly beaten egg 

For sesame and sea salt breadsticks (the recipe suggests that you could use poppy seed instead of black sesame)

  • 1 flaky pastry sheet
  • 2 tbsp sesame
  • 2 tbsp black sesame
  • 1 tsp sea salt
  • 1 slightly beaten egg 

Note: It took me just 1 large  egg for both kind of breadsticks instead of two 

DIRECTIONS

With cheese

  1. Preheat the oven at 392ο F and cover a baking sheet with an anti-greasing paper.
  2. Brush the sheet with half of the egg and cut it vertically in half.
  3. Place the cheese all over the half sheet and press it to stick well. Cover it with the other half sheet with the egg brushed side facing the cheese.
  4. Cut at length the double sheet in 1 ½ inch strips and then each strip in half
  5. Hold each strip from its edges, twist it in opposite sides and place it in the baking sheet. Do the same with the rest.
  6. Brush them with the rest of the egg and bake them until golden or for 10-20’ in the middle of your oven

Comments:

  • reply

    Φαινονται πολύ ωραια και ευκολα…

    December 21, 2010
  • reply

    Geia sou Artemis! Fainontai ekpliktika, gia alli mia fora bravo sou!

    December 21, 2010
  • reply

    Πολύ πολύ ωραία και εύκολα, θα τα φτιάξω αύριο!

    December 22, 2010
    • reply

      @Πόπη,
      Χαίρομαι πολύ και είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν!

      December 22, 2010
  • reply

    Πρέπει να ήταν όντως ένα όμορφο απόγευμα! Σάντουιτς με αγγουράκι δεν είχατε σαν κάθε παραδοσιακό tea party? Καλές γιορτές Άρτεμης!

    December 22, 2010
    • reply

      @Μαίρη,
      όντως ήταν πολύ καλά! Δεν είχαμε τέτοια σαντουϊτσάκια, κάναμε εντελώς του κεφαλιού μας!
      Καλά να περάσεις όπου κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις!!

      December 23, 2010

Leave a comment: