Το ρυζόγαλο της “θείας” Ελένης/ “Aunt” Helen’s rice pudding

Η “θεία” Ελένη δεν είναι θεία μου.

Στην πραγματικότητα ήταν η, για πάρα πολλά χρόνια, γειτόνισσά μου στο σπίτι της οποίας μπαινόβγαινα για παιχνίδι και όχι μόνο από τη στιγμή που γεννήθηκα έως και λίγο μετά τα φοιτητικά μου χρόνια -ύστερα μετακομίσαμε οικογενειακώς…

Η προσφώνηση “θεία” μας έχει μείνει έως σήμερα, λόγω μιας αδιευκρίνιστης συνήθειας (;) των Ελλήνων να παρακινούν τα παιδιά τους να αποκαλούν “θείο/α” κάθε μη συγγενικό αλλά κοντινό-φιλικό πρόσωπο!

Από που κι ως που; Γιατί;

Δε νομίζω ότι έχει μπει κανείς στον κόπο να αναρωτηθεί για ένα τόσο “μείζον” θέμα έως σήμερα! Επειδή λοιπόν, ούτε κι εγώ βλέπω τον λόγο να ασχοληθώ με τις ρίζες αυτού του ζητήματος (!), αλλά απλά ήθελα να εξηγήσω τα εισαγωγικά στη λέξη “θεία”, θα μπω στην ουσία του άρθρου αυτού:

Πρόκειται για το φανταστικό ρυζόγαλο που μου έμαθε η “θεία” Ελένη όταν ήμουν γύρω στα 13 και που ουσιαστικά είναι η πρώτη συνταγή που κατέγραψα, μαγείρεψα και απόλαυσα με τους δικούς μου, με τόση επιτυχία μπορώ να πω, έτσι ώστε έως σήμερα, να “απαιτείται” ιδίως από τους γονείς μου τακτικά!

Με χαρακτηριστική ευωδιά λεμονιού και ζεστού γάλακτος, αυτό το ρυζόγαλο είναι από τα αγαπημένα μου, νοσταλγικά και comfort γλυκά…

Απολαύστε το!

Ρυζόγαλο: Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή μου γύρω στα 13! (αγνοήστε τους λεκέδες!) /Rice pudding: my first written recipe at the age of 13 (ignore stains!)

Υλικά

Για 12 περίπου μπωλ

Η original συνταγή της “θείας” δόθηκε σε φλυτζάνια. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, τα μετέτρεψα σε gr και ml. Διαλέγετε και παίρνετε!

  • 10 φλυτζάνια νερό (2.250 ml)
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ (386 ml)
  • 1 και κάτι φλυτζάνι ρύζι γλασσέ ή καρολίνα (270 γρ.)
  • 1 και 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη (350 γρ.)
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • ελάχιστο αλάτι (~1/8 κουτ. γλυκού)

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το νερό να βράσει μαζί με τη φλούδα του λεμονιού -προσπαθήστε να μην βγάλετε πολύ από το άσπρο της σάρκας του λεμονιού για να μην πικρίσει στο τέλος το γλυκό
  2. Καθαρίζουμε και πλένουμε το ρύζι.
  3. Όταν βράσει το νερό, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και άφηνουμε να βράσει καλά, περίπου 20 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
  4. Όταν βράσει και το ρύζι, ρίχνουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε για να διαλυθεί και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα, περίπου 5 λεπτά.
  5. Τέλος, ρίχνουμε και το γάλα εβαπορέ όπως είναι από το κουτί αδιάλυτο και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Αφήνουμε να πάρει και αυτό ορισμένες βράσεις για άλλα 5 λεπτά.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε τη φλούδα του λεμονιού και με μια κουτάλα της σούπας μοιράζουμε στα μπωλ. Επειδή ακόμα θα είναι πολύ “νερουλό” το μείγμα, μην το φοβηθείτε και το βράσετε κι άλλο. Το ρύζι θα συνεχίζει να απορροφάει υγρά με αποτέλεσμα σύντομα να έχετε μία πηχτή κι ωραία χυλωμένη πουτίγκα.
  7. Όταν κρυώσουν λίγο πασπαλίζουμε με κανέλλα -εγώ το “τιγκάρω” γιατί τη λατρεύω. Προσοχή όμως, γιατί μπορεί να πικρίσει το γλυκό αν το παρακάνετε!
  8. Τρώγεται με βουλημία ζεστό μόλις βγει και με ρέγουλα στη συνέχεια από το ψυγείο!

____________________

“Aunt” Helen isn’t my aunt.

In fact, she was for many years our neighbour who let her home’s doors wide open for me to go in and out whenever I wanted to for play or anything else, since I made my first steps till my first years after graduating from University –we moved to another place afterwards…

So, what are the quotation marks for Aunt stand for? Why do Greeks insist on calling non relatives-close friends “Uncle-Aunt”? Not only for you, my non Greek friends, but also for us, Greeks, an answer has not be given!

Of course, I ‘m not saying that this is a major topic that anyone should deal with and, believe me, I will not too! I just wanted to explain the quotes in this post’s title!

Saying no more, I ‘m going to talk about the main topic of this post: The fantastic rice pudding that “Aunt” Helen taught me to cook at the age of 13, was actually the first recipe that I wrote down, cooked and shared with my family. Its success was huge and as a result my parents keep asking me till now for a bit of “Aunt” Helen’s rice pudding now and then!

With that extinguishing lemon and hot milk smell, “Aunt” Helen’s rice pudding is my favourite, nostalgic, comfort dessert.

Enjoy it!

Ingredients

For about 12 bowls

“Aunt” Helen’s original recipe was written down with cups measurement. To be more precise, I turned cups into grams and mls. Cook your way!

  • 10 cups of water (2.250 ml)
  • 386 ml of evaporated milk
  • 1 cup and a little bit more of risotto rice (270 gr)
  • 1 and ½ cup of granulated sugar ((350 gr)
  • Peel of 1 lemon
  • One small pinch of salt (~1/8 of a teaspoon)

Directions

  1. Boil water in a big pot with the peel lemon –try not to peel much of the white flesh of the lemon because it may bitter your pudding.
  2. Clean and rinse the rice.
  3. The water boils, pour the rice, stir and let it boil well for about 20 minutes in medium heat.
  4. When the rice boils too, pour the sugar, stir until it melts and let it boil a little bit more for 5 minutes.
  5. Last, pour the milk straight from its can and stir well until the pudding is homogenased. Let it boil for 5 minute as well.
  6. Turn off the heat, pull out the peel of the lemon and share the pudding in the bowls with a soup’s ladle. The pudding will be still quite watery but don’t let it boil more. The rice will keep on absorving the pudding’s liquids and let you eat a smooth and soft rice pudding
  7. When the pudding is cold rinse with cinnamon –I love cinnamon so I overdo it a little bit, but you have to watch out: exaggerating with cinnamon, may bitter the pudding!
  8. I eat it with boulimia when it is still hot and I slow down and enjoy more straight from the fridge.

32 thoughts on “Το ρυζόγαλο της “θείας” Ελένης/ “Aunt” Helen’s rice pudding

  1. Αργυρώ Ψαρουδάκη

    Δεν κρύβω ότι μου έτρεξαν τα σάλια πρωϊνιάτικα, το απόγευμα θα παω να πάρω γάλα για να το φτάξω μαζί με τα “παπάκια” μου. Θα το δοκιμάσω και αύριο το πρωί θα βάλω αστεράκια (michelin)!!!!
    Εύχομαι ένα υπέροχο ταξίδι στη γεύση σε όλους μας και ένα πολύ πολύ καλό ξεκίνημα στον “εγκέφαλο” του blog.

  2. Artemis Tsipi

    Ευχαριστώ πολύ Αργυρώ!!
    Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου και αναμένω με αγωνία τις εντυπώσεις σου!

    1. Αργυρώ Ψαρουδάκη

      Φοβούμενη ότι μπορεί να μην το πετύχω ή ότι μπορεί να μην το φάμε δεν έφτιαξα ποσότητα, έφτιαξα τη μισή, αποτέλεσμα; γλύψαμε τα μπολάκια, τα κουτάλια, το τραπεζομάντηλο που είχε πέσει επάνω του λίγο ρυζόγαλο…
      Υπέροχο!!! Ευχαριστώ πολύ για το tip του νερουλού μείγματος που δένει σιγά σιγά, αν δεν το είχες αναφέρει το γλυκάκι θα είχε καταλήξει στα σκουπίδια.
      Περιμένω την επόμενη συνταγή, σλλλουουουρρρπππ!!!!

  3. kalliope gliva

    super το ρυζογαλάκι! γλυκό για χειμώνα και καλοκαίρι. θα περιμένω με ανυπομονησία γρήγορες συνταγές με έυκολα υλικά για μαμάδες που εργάζονται.

    καλό ξεκίνημα!!!

  4. Σοφία

    Καλή αρχή Άρτεμις. Πραγματικά εξαιρετική η ιδέα του wonder food land… To ρυζόγαλο θα το φτιάξω άμεσα και θα σου στείλω εντυπώσεις! Αναμένουμε και άλλες συνταγές – προτάσεις.
    Καλή σου μέρα…
    Σοφία

  5. Maria Tzorb.

    χμμμμμμμμ….. αυτο το ρυζογαλο πολυ κολασμενο φαινεται και δεν με βλεπω πολυ καλα!
    Αρτεμις παιδι μου συγχαρητηρια!! η φωτο εχει βγει πολυ καλη, και το φοντο σουπερ.

    Μπραβο!! καλη αρχη!

  6. Foodjunkie

    Μα είναι δυνατόν να μην σε θυμάμαι!!! ? Νομίζω πως άργησες να κάνεις μπλογκ, αλλά καλωσήλθες παρόλα αυτά. Ρυζόγαλο δεν έχω κάνει ποτέ, το πιστεύεις; Θα το δοκιμάσω όταν η μικρή μου αρχίσει να τρώει γάλα κανονικό.

    1. Artemis Tsipi

      Δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι για όλη αυτή τη διαδικασία! Τα επόμενα άρθρα, οι φωτογραφίες, οι υπόλοιποι bloggers έχουν “κατακλύσει” το μυαλό μου! Ελπίζω να σου αρέσει ό,τι δοκιμάσεις από εδώ και βεβαίως δεκτή κάθε παρατήρηση, επισήμανση, διόρθωση ή ο,τιδήποτε θεωρείς χρήσιμο! Καλώς σας βρήκα!

  7. Κατερίνα - Παναγιώτης

    Ερχόμαστε συνταξιδιώτες στο γευστικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησες!!!
    Ξέρουμε (από πείρα) ότι προβλέπονται και άλλες συναρπαστικές γεύσεις.
    Ανυπομονούμε να μάθουμε επιτέλους τα μικρά μυστικά που κάνουν τα τραπέζια σου πετυχημένα.
    Καλή αρχή λοιπόν σε σένα και κουράγιο στον … βοηθό σου!

    1. Artemis Tsipi

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά λόγια!
      (κι όπως είπαμε, αύριο η πληρωμή….)

      Ο βοηθός χρειάζεται πιο πολύ την υποστήριξη γιατί δεν ξέρω πόσο θα αντέξει τώρα που τα “φώτα” δεν είναι στραμμένα επάνω του αλλά στο blog μου!

  8. Κατερίνα - Παναγιώτης

    Υ.Γ. Πολυ καλή ιδέα να ξεκινήσεις με μια τόσο γλυκιά και αγαπημένη συνταγή και ήρθε τη καταλληλη στιγμή.
    Τώρα που είχα αρχίσει να ψάχνω για συνταγές, για να φτιάξω στο μικρό θηρίο.
    Η φωτογραφία δε είναι super!!!
    Περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη κίνηση

    1. Artemis Tsipi

      Τα μεγάλα πνεύματα επικοινωνούν!
      Για τη φωτογραφία έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα με τα μέσα που έχω και τη σχετική γκρίνια του… βοηθού μου!

      Έπεται συνέχεια!

  9. Σοφία Αναστασοπούλου

    Αρτεμις καλημέρα,
    το Σάββατο θα φτιάξω το ρυζογαλάκι! Καταγράφω τα υλικά τώρα…!!!! Πες μου κάτι το αλάτι το βάζεις με το ρυζι ε? Επίσης εαν βάλω γάλα εβαπορέ με χαμηλά λιπαρά πειράζει ή μήπως θέλει μόνο το πλήρες?

    Αναμένοντας απάντηση…
    Καλή συνέχεια.

    Σοφία

    1. Artemis Tsipi

      Γεια σου Σοφία!
      Το αλάτι το ρίχνεις όντως όταν βράζεις από την αρχή το ρύζι με το νερό. Μια χαρά είναι και το light, δεν έχει σημασία!
      Καλή επτυχία!!!!!!!!!!

  10. Σοφία Αναστασοπούλου

    Hello…. Λοιπόν το ρυζόγαλο ήταν εξαιρετικό… μας άρεσε πολύ πολύ… (μόνο ο Παντελάκος δεν δοκίμασε… γιατί εάν δοκίμαζε σίγουρα θα συνέχιζε…!) και την επόμενη Κυριακή που θα έχω κόσμο στο σπίτι θα φτιάξω και το ψωμάκι με τη μπύρα και Κις Λορεν. Θα σε εμπιστευτώ πάλι…! Καλή συνέχεια

    1. Artemis Tsipi

      Δεν ξέρεις ειλικρινά πόσο χαίρομαι που σου βγήκε και που σας άρεσε!
      Και που επιπλέον μου λες ότι θα συνεχίσεις να πειραματίζεσαι μαζί μου!!!

      Καλή επιτυχία σε όλα! 🙂

  11. Μαριέττα

    Καλέ το είχα ξεχάσει και κάνοντας μια βόλτα στο blog, το ξαναθυμίθηκα. Και αυτή τη φορά είχα όλα τα υλικά! ουάου! Έφτιαξα όμως την μισή δόση, μήπως και δεν το φάμε, σκέφτηκα… Τελικά, το πρώτο μπολάκι το εξαφάνισε κατενθουσιασμένη η “μητέρα”, αχνιστό, πριν προλάβω καν να βάλω την κανέλλα. …Και το Σλουπιτάκι μου κοιμάται ακόμα…

    1. Artemis Tsipi

      Τέλεια! Χαίρομαι που άρεσε στη “μητέρα” γιατί η εμπειρία της έχει βαρύτητα! Και το Σλουπιτάκι, ελπίζω αύριο όταν δοκιμάσει, να του αρέσει επίσης!

  12. Ιωάννα

    Ειλικρινά όταν είδα τη συνταγή σου, κόντεψα να μπήξω τα κλάματα….
    Πολύ πρόσφατα, χάσαμε την αγαπημένη μας γιαγιά…και με την αδερφή μου (η οποία βρήκε και μου έστειλε τη συνταγή σου) ψάχναμε απεγνωσμένα να βρούμε κάποια συνταγή που να θυμίζει έστω και λίγο, το ρυζόγαλό της. Κάτι που να είχε σχέση με τις γευστικές μας μνήμες ως παιδιά…
    Δυστυχώς η γιαγιάκα μας, έπεσε στο κρεβάτι πριν χρόνια και στο διάστημα αυτό δεν είχαμε την ευκαιρία, τη διάθεση, αλλά και η ίδια τη διαύγεια, για να μας μάθει τη συνταγή.
    Να’σαι καλά!!! Με συγκίνησες πολύ…

    1. Artemis Tsipi

      @Ιωάννα, πραγματικά, εσείς με συγκινείτε! Γιατί τελικά, όλοι μας, έχουμε συνδυάσει γεύσεις, αρώματα, υφές και χρώματα με αγαπημένα μας πρόσωπα και καταστάσεις… Κι απ’ ό,τι φαίνεται, κάποιες είναι κοινές ή παρόμοιες και μας προκαλούν τέτοια συναισθήματα! Και τι όμορφο που όλα αυτά προκαλούνται μέσα από ένα απλό πιάτο φαγητό ή ένα μπωλάκι με γλυκό…
      Ευχαριστώ πολύ…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *