Το καλοκαίρι κλεισμένο μέσα σε ένα μπουκάλι. Λικέρ βασιλικού.

in english

Basil liqueur 1

Ένα γυάλινο μπουκάλι μπορεί να χωρέσει πολλά.

Ένα κρυμμένο γράμμα από τα παλιά, αποστάγματα, αρωματικά λάδια και ξύδια, συμπυκνωμένες γλυκιές λεμονάδες, πορτοκαλάδες, μανταρινάδες και βυσιννάδες, κρασί, τσίπουρα και ούζα.

Αυτή τη φορά, αποφάσισα να εγκλωβίσω σε ένα όμορφο, ζωγραφισμένο στο χέρι γυάλινο μπουκάλι, τις μυρωδιές, τα αρώματα και τις δροσερές αισθήσεις που μου αφήνει το σχεδόν εξάμηνο ελληνικό καλοκαίρι -αν και η συνταγή είναι κλασική ιταλική από την αγαπημένη μου Τέσσα Κύρου και το νέο της βιβλίο Limoncello and linen water, που κι αυτό, μαζί με όλα όσα έχει βγάλει έως τώρα, είναι ένα “κόσμημα” για μένα.

Και να φτιάξω και το πρώτο μου animated food video όσο το ετοίμαζα.

Basil liqueur 3

Δροσιά παγωμένης γλυκιάς σπιτικής λεμονάδας, πικάντικο άρωμα του ταρακουνημένου με τα δάχτυλά μου βασιλικού λίγες μέρες πριν το οριστικό τέλος του για φέτος και αψάδα της ρακής.

Όλα μαζί, κλεισμένα για λίγες μέρες, ζυμώνονται, αναμειγνύονται, ανακατεύονται αρώματα, αιθέρια έλαια και χυμοί.

Και προκύπτει το λικέρ βασιλικού.

Και γουλιά γουλιά, μέσα στο χειμώνα, πίνεις το καλοκαίρι ώσπου να έρθει ξανά.Basil liqueur 4

Basil liqueur 2

ΥΛΙΚΑ

Δίνω την αρχική συνταγή που βγάζει περίπου 2,25 λίτρα. Εγώ έφτιαξα τη μισή ποσότητα.

  • 1 λίτρο βότκα, ρακή ή οινόπνευμα 96-98% κατάλληλο για ποτό
  • 1 λίτρο νερό
  • 80 φύλλα βασιλικού
  • φλούδες από 4 μη κερωμένα λεμόνια (χωρίς τη λευκή σάρκα)
  • 800 γρ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ρίξτα όλα μέσα σε ένα μεγάλο μπουκάλι με φαρδύ στόμιο (ή σε δύο μικρότερα μοιράζοντας τις ποσότητες).
  2. Κλείσε γερά το καπάκι και ανακίνησε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Άστο σε κάποιο ντουλάπι ή σε μέρος που δε το βλέπει ο ήλιος και άστο για μία εβδομάδα έως 10 μέρες. Μία φορά την ημέρα, δίνε του ένα γερό ταρακούνημα για να ανακατεύεται.
  4. Μετά τη μία εβδομάδα (ή δεκαήμερο), σούρωσέ το σε άλλο μπουκάλι ή και στο ίδιο πετάγοντας τα στερεά και απόλαυσε το αμέσως.

17 thoughts on “Το καλοκαίρι κλεισμένο μέσα σε ένα μπουκάλι. Λικέρ βασιλικού.

  1. Martha

    Τι όμορφα χρώματα, και είμαι σιγουρη πως άμα ανοίξει το μπουκάλι θα πω “τι όμορφα αρώματα”! Μπράβο!

  2. egiann

    “Και γουλιά γουλιά, μέσα στο χειμώνα, πίνεις το καλοκαίρι ώσπου να έρθει ξανά.” αυτό κρατάω εγώ και είναι σαν να με κέρασες… Τέλειο και το βιντεάκι σου, μπράβο!

  3. tanja@the green mixer

    Πρώτη φορά ακούω για τέτοιο λικέρ. Πρέπει να μυρίζει υπέροχα. Πολύ όμορφορ και το μπουκάλι με τα ποτηράκια

    1. Artemis Tsipi

      @the green mixer,
      μοιάζει με λεμοντσέλο, με την ομορφιά του βασιλικού. Είναι πραγματικά υπέροχο.

  4. Melina

    Θα το κάνω! εσύ με τι το έφτιαξες? Βοτκα? αναρωτιέμαι πόσο επηρεάζεται η γεύση από το αλκοόλ

    1. Artemis Tsipi

      @Melina,
      το έφτιαξα με ρακί. Σίγουρα θα επηρεάζεται αλλά είμαι σίγουρη ότι και με βότκα θα είναι πολύ καλό.

      1. Melina

        Και εγώ ρακί χρησιμοποίησα, πριν τρεις μέρες. Θα το έχω έτοιμο για να το σερβίρω στα γενέθλιά μου σε μία εβδομάδα!

  5. On Top Of Spaghetti

    Ψήνομαι πολύ να το δοκιμάσω αυτό. Να σε ρωτήσω, όταν λές 80 φύλλα βασιλικού, μιλάμε για τον κλασσικό βασιλικό (όπως της φωτό) σωστά; Όχι κανέναν πλατύφυλλο;! Χαζή ερώτηση το ξέρω, αλλά just checking!

    1. Artemis Tsipi

      χαχα, καμιά ερώτηση δεν είναι χαζή!!
      Εγώ χρησιμοποίησα τον κοινό, με τα μικρά φύλλα, όχι πλατύφυλλο. Αν έχεις πλατύφυλλο, υποθέτω βάλε λιγότερα φύλλα, η μυρωδιά παραμένει το ίδιο υπέροχη!

      1. On Top Of Spaghetti

        Χρυσή μου έχω κ απ’ τους δυο! Τί το’χουμε το μποστάνι;; (έτσι όπως πάει μόνο οι βασιλικοί θα μείνουνε πάντως – πολύ ζουζούνι κ εμείς είμαστε οργκάνικ)

Leave a Reply to egiann Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *