Σεμινάριο Food Styling

in english

Είναι γεγονός.

Μου αρέσει πολύ η φωτογραφία.

Και ιδίως η φωτογράφηση φαγητού.

Οποιουδήποτε.

Ή και ποτού.

Ή και χώρου που έχει να κάνει με την κουζίνα, με την αισθητική της, τη φιλοσοφία της, το χώρο της και τους ανθρώπους της.

Και όλα αυτά, δε θα ήταν έτσι όπως είναι αν δεν υπήρχε το στήσιμο και το styling του φαγητού, το οποίο μεταμορφώνει ένα απλό καθημερινό πιάτο σε μια όμορφη εικόνα, σε ένα πίνακα ζωγραφικής, σε ένα έργο τέχνης, σε μια εποχή, σε μια ατμόσφαιρα, σε ένα συγκεκριμένο χρονικό και τοπικό πλαίσιο, σε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Με την κατάλληλη επιλογή αντικειμένων (props αγγλιστί) -πιάτα, πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, πετσέτες, χαρτιά, ποτήρια, κανάτες, φλυτζάνια- με τον κατάλληλο φωτισμό, ακόμη και με τα ίδια τα υλικά του φαγητού, η δημιουργία μίας εικόνας με φαγητό είναι μια μαγική διαδικασία που δε χρειάζεται πραγματικά πάρα πολλά εκτός από φαντασία και αυτό το ιδιαίτερο “μάτι” για να φτιάξεις έτσι κι αλλιώς ο,τιδήποτε όμορφο αισθητικά.

Τα αντικείμενα έρχονται με τον καιρό και με το φετίχ που εν προκειμένω έχω εγώ, μαζεύοντας από ‘δω κι από ‘κει ό,τι ίσως ο άλλος μπορεί να πέταγε, με το φόβο κάποια στιγμή να καταντήσω η περίεργη, τρομακτική, γριά ρακοσυλλέκτρια!

props. Πιατο-βαζο-μπωλ-φόρμες και λοιπά...

props. Υφάσματα, πετσέτες, κορδέλες

props. πιατά-πιατάκια-πιατέλες

props. χρώματα και λευκά

Props. Κουταλοπίρουνομαχαίρια.

props. Χαρτόνια και χαρτιά, υφές, backgrounds

Props. Κι άλλα χαρτιά, δώστε μου χαρτιά!

Με όλες αυτές τις σκέψεις λοιπόν, πήγα κι εγώ στο σεμινάριο food styling που διοργάνωσε η εταιρεία Original Sin στο στούντιο Saycheese του γνωστού food photographer Παναγιώτη Μπελτζινίτη.

Αν και πολύ συνοπτικό -καταλαβαίνω, τι να πρωτοπεί κανείς μέσα σε 4 ώρες;- είχα την ευκαιρία να δω πως είναι το στούντιο ενός food photographer, το οποίο συνδυάζει δύο αγάπες μου: το φαγητό και τη φωτογραφία.

Το μισό στούντιο είναι μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς από σκεύη και λιχουδιές που διαφοροποιούνται ανάλογα με το θέμα της φωτογράφησης.

Μαγειρεύοντας το πιάτο-πρωταγωνιστή

Το άλλο μισό είναι διαθέσιμο για τη φωτογράφηση, με το σχετικό τραπέζι-σκηνικό, τον εξοπλισμό, τα φώτα και τα εργαλεία του styling -τσιμπιδάκια, “φυσιτηρια” για τα ψίχουλα, μπατονέτες, δοχεία, μπουκαλάκια, πινέλα, λάδια…

Behind the scenes... Photo by Original Sin

"Zωγραφίζοντας" το πιάτο με ελαιόλαδο...

Μαγεύτηκα και μόνο που ήμουν εκεί.

Όλα τα άλλα ήταν βασικές πληροφορίες και tips ως βάση για να ψάξεις το θέμα περισσότερο από μόνος σου καθώς σπουδές ακόμη στο Ελλάντα δεν υπάρχουν -τι είναι αυτό;;;

Έτσι λοιπόν, μας δόθηκε η ευκαιρία να στήσουμε και να φωτογραφήσουμε ένα πιάτο ο καθένας, δίνοντάς μας την ελευθερία να διαλέξουμε από μια ποικιλία υλικών και να φτιάξουμε μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο ή σολωμό, σε ό,τι πιάτο θέλαμε εμείς, να το στήσουμε όπως θέλαμε εμείς και να το φωτογραφήσουμε αντίστοιχα.

Αφού έγινε αυτό από όλους, ήρθε και η σειρά του καλλιτέχνη-Μπελτζινίτη! Μεταμόρφωσε το κάθε πιάτο σε κάτι άλλο με δυο-τρεις κινήσεις και το φωτογράφησε με τη δική του ξεχωριστή ματιά, κάνοντας τις απλές μπρουσκετούλες, εξώφυλλο περιοδικού!

Αλλά και καλλιτεχνική-αφαιρετική φωτογράφηση χυμού, όπως παρακάτω με τη σόδα και το ντοματίνι.

Τοματίνι ή φράουλα σε σόδα.

Κι αυτό από μόνο του για μένα, να το βλέπω να γίνεται μπροστά μου από έναν επαγγελματία, ήταν το μεγαλύτερο μάθημα.

Τα υπόλοιπα θα τα παλέψω μόνη μου κι ελπίζω να δημιουργηθούν μαθήματα και σχολές food styling και food φωτογραφίας γιατί είναι ένα κενό -όπως τόσα άλλα- σε αυτή τη χώρα. Θα μου πείτε, αυτό μας έλειπε τώρα… Κι όμως, κι αυτό μας λείπει τώρα γιατί ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αποτελέσει τη δημιουργική και επαγγελματική επιλογή πολλών και να αποτελέσει μια διέξοδο και ευκαιρία ανάπτυξης. Λέω τώρα…

Ουπς! Με πιασανε! Photo by Original Sin

Στήσιμο πιάτου βήμα-βήμα. 1. τοποθέτηση ζυμαρικών

2. ντοματίνι πρώτο

3. ντοματίνι δεύτερο

4. ντοματίνι τρίτο

5. μανιτάρι και το τυρί τρίμμα-τρίμμα

props και... φωτογράφηση!

Το θέμα του food styling και της φωτογραφίας είναι πολύ μεγάλο και θα έπρεπε αυτοί που ασχολούνται έως σήμερα με αυτό επαγγελματικά να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία γνώσης του αντικειμένου σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Έως τότε, για άλλη μια φορά, οι μόνες πηγές που βρίσκω για τα θέματα αυτά είναι μόνο στο εξωτερικό, όπου η φωτογραφία φαγητού και styling είναι εξειδικεύσεις με αναφορές σε άπειρα άρθρα, blogs και sites.

Αν θέλετε να δείτε κάποια, ρίξτε μια ματιά δεξιά στη λίστα με τα Food photography blogs αλλά και σε κάποια από τα  ξενόγλωσσα blogs, όπου οι άνθρωποι απλά “ζωγραφίζουν” με την τέχνη τους: Souvlaki for the soul, My tartelette (όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα, πρέπει να πάρει το βιβλίο της “From plate to pixel“), What katie ate, desserts for breakfast, cafe fernando, cannelle vanille κλπ.

Food styling team! Photo by Original Sin

Τελικά;

Συνειδητοποίησα άλλη μια φορά τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω.

Ελπίζω να τα καταφέρω.

Και να μεγαλώσω και να γίνω αυτό που θέλω.

14 thoughts on “Σεμινάριο Food Styling

  1. Ερμιόνη

    Άρτεμις μαζί σου! Η φωτογράφηση φαγητού είναι πάθος, τέχνη, μεράκι, γούστο… Είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις το πιάτο σου με τρόπο δελεαστικό…
    Όπως κι εσύ, λατρεύω τη φωτογραφία… Προσώπων, τοπίων και από τότε που ξεκίνησα το μπλογκ και φαγητού. Όντως το food styling στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτο… Δυστυχώς προς το παρόν πρέπει να βασιστούμε στη δική μας θέληση και έρευνα για να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά κάτι που αγαπάμε… Είναι δύσκολο, αλλά τόσο διασκεδαστικό! Καλά να είμαστε και θα τα καταφέρουμε! Φιλιά, καλό βράδυ!

  2. despinaris

    Μπράβο Άρτεμι, πολύ ωραίο κείμενο και φωτογραφίες… πείνασα 😉

  3. Ξανθή

    Μπράβο!! Είμαι σίγουρη ότι πήρες πολλά αν και λίγες οι ώρες. Ο Παναγιώτης είναι φοβερός!! Έχω την τύχη να έχω φίλη την αδελφή του και έχω δει τα έργα του σε έκθεση.
    Σου εύχομαι να εκπληρωθούν οι επιθυμίες σου!
    Καλημέρα

  4. Cathy (Grece)

    Με την σειρα μου σου ευχομαι να γινεις αυτο που θελεις!!!…οντος λειπει κατι σε αυτο το κλαδο στην Ελλαδα και γιατι να μην αναλαμβανεις εσυ;;;
    Μηπως ξερεις την Wabi και το ωραιο μπλογ της;
    http://www.wabini.blogspot.com/
    Νομιζω οτι ασχολειται επαγγελματηκα με style food..ετσι εχω καταλαβει…

    1. Artemis Tsipi

      @Cathy,
      δε θεωρώ ότι κατέχω το θέμα τόσο ώστε να αναλάβω κάτι τόσο σημαντικό! Θέλω πολύ δουλειά ακόμη, μελέτη και συνεχή εξάσκηση! Μακάρι όμως, κάποια στιγμή… Εννοείται ότι ξέρω την Wabi, την οποία παρακολουθώ ανελλιπώς γιατί θαυμάζω την υπέροχη δουλειά της! Και θα ήθελα πολύ να γνωρίσω κι από κοντά!

  5. manousina

    Πόσο δίκιο έχεις σε αυτά που λες. Είσαι τυχερή που μπόρεσες να πας έστω και σε αυτό το σεμινάριο, τα καλά της Αθήνας…. Να είσαι καλά και να κυνηγάς αυτό που αγαπάς.

  6. VIRGINIA

    Θα έλεγα ότι η όλη παρουσίαση σου απλά με γοήτευσε!.Να ευχαριστήσω θερμά και να ανενεώσουμε το ραντεβού μας για κάποιο επόμενο μαγικό ταξίδι στην παρουσίαση των γεύσεων μέσα απο ενα πιάτο που μονο με πινακα ζωγραφικής θα μπορούσε να μοίαζει κι οπως μόνο με τον μοναδικό του τρόπο παρουσίασε ο Παναγίωτης Μπελτζινίτης στο σεμιναριο FOOD STYLING BY ORIGINAL SIN .

  7. Νίκος Χ.

    Πολύ ενδιαφέρον! Πρέπει να ήταν πράγματι πολύ καλή εμπειρία! Να ελπίζω σε ενδεχόμενη μελλοντική συνεργασία? 🙂

  8. Μαριέττα

    Φιλενάδα, δεν ξέρω πόοοοοσο μεγαλύτερη περιμένεις να γίνεις πιά 😉
    αλλά ξέρω σίγουρα πως δημιουργείς μεγάλα πράγματα με ό,τι καταπιάνεσαι.
    Συνέχισε έτσι!

  9. Kiki

    Είσαι πολύ τυχερή! Τον γνώρισα πέρυσι στη συνάντηση των μπλόγκερς. Ήταν έξυπνος, με χιούμορ και μεταδοτικότητα! Πολύ θα ήθελα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριό του. Μάθαμε πολλά πέρυσι!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *