“Πολύχρωμα” ρεβύθια. Με κάρι. Και παστουρμά.

in english

revithia_curry 1

Υπάρχουν μέρες που γκρι είναι το χρώμα.

Μπλε σκούρο ή και μωβ. Πάντως σκοτεινό.

Είναι φορές που μ’ αρέσει αυτό. Μέσα στη καταχνιά, σα να βρίσκω μια φωλιά, μια αγαλλίαση. Σα να μου αρέσει αυτή η μαυρίλα και να με ηρεμεί. Σα να είναι απαραίτητη αυτή η ηρεμία για να φορτίσουν οι μπαταρίες.

Υπάρχουν μέρες πάλι που είναι πολύχρωμες.

Φως παντού, ήλιος λαμπερός, ήχοι και ουράνιο τόξο. Μέσα στη πολυφωνία αυτή και στο σαματά, γεμίζω ενέργεια, δε μπορώ να σταματήσω τη δράση μέχρι τελικής πτώσης. Σα να μου αρέσει αυτός ο ξέφρενος ρυθμός και με κάνει να θέλω να παρασύρω τα πάντα και τους πάντες γύρω μου.

Σκοτάδι και φως, ρούφα την ενέργεια που σου δίνουν και τα δύο με το δικό τους μοναδικό τρόπο, ισορρόπησε όσο μπορείς τα απομεινάρια που αφήνουν μέσα σου στο τέλος της ημέρας, πάρε μια βαθειά ανάσα και χαμογέλα.

Υ.Γ.: Κάπου διάβασα “Χαμογέλα. Κάνει τους άλλους ν’ αναρωτιούνται τι χάπια παίρνεις”. Συχνά μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Η απάντηση είναι ότι μικρή έπεσα μέσα στη μαρμίτα με το μαγικό ζωμό. Αυτόν. Της “ζωής”.

revithia_curry 2

_DSC8628

Αυτή όπως καταλάβατε, είναι μια “πολύχρωμη” συνταγή.

Προσαρμοσμένη συνταγή του Αθηναγόρα Κωστάκου, Βήμα Gourmet Σεπτέμβριος 2012

Υλικά:

  • 1 κιλό ρεβύθια (τα βάζετε από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπωλ γεμάτο με νερό ως την ώρα που θα τα μαγειρέψετε. Όταν έρθει η στιγμή, τα στραγγίζετε, τα ξεβγάζετε κάτω απ’ τη βρύση και συνεχίζετε)
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας κάρι
  • 100 γρ. παστουρμά σε κομματάκια -εγώ βγάζω το τσιμένι γύρω γύρω, την πάστα μπαχαρικών. (Η αρχική συνταγή είναι με απάκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι άλλο πικάντικο αλλαντικό σας αρέσει ή έχετε εύκαιρο ή και λουκάνικο)
  • χυμός από 3 λεμόνια (ή λιγότερο αν θέλετε)
  • 1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5′ τα ρεβύθια και τον παστουρμά (ή ό,τι άλλο χρησιμοποιήσετε).
  2. Βάζετε και τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ανακατεύετε να πάνε παντού και ρίχνετε νερό τόσο όσο να καλυφθούν τα ρεβύθια. Σκεπάζετε με καπάκι και χαμηλώνετε τη φωτιά πολύ να σιγοβράσουν ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσουν. Τσεκάρετε ενδιάμεσα κι αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμη νερό.
  3. Όταν βράσουν τα ρεβύθια, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά -κάρι, άνιθο, χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι- και ανακατεύουμε. Σβήνουμε τη φωτιά και σερβίρουμε.

You might also like:

revithokeftedes indie 3

ινδικά κεφτεδάκια από ρεβύθια

Πατάτες γιαχνί... ινδικού τύπου

Πατάτες γιαχνί… ινδικού τύπου

18 thoughts on ““Πολύχρωμα” ρεβύθια. Με κάρι. Και παστουρμά.

  1. Μαριέττα

    μιαμ! το έχω δοκιμάσει, τέλειο. Τώρα που το ξαναθυμήθηκα, θα το φτιάξω με καπνιστή ωμοπλάτη – κάτι σαν προσούτο πικάντικο… πάω να μουσκέψω τα ρεβίθια!

  2. Ερμιόνη

    Καλημέρα Αρτεμάκι!
    Τα ρεβίθια μου αρέσουν πολύ και ψάχνω πάντα εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος τους! Ωραία και αρωματικά τα δικά σου! Με τον παστουρμά δεν τα πάω καλά οπότε θα αντικατασταθεί με κάποιο αλλαντικό!
    Φιλιά πολλά!

  3. Χρυσαυγή

    Πολύ ωραία συνταγή. Πλούσια σε γεύση και σε χρώματα, σαν το πιάτο και το food styling της φωτογράφισής σου!!

    Μακάρι να πέφταμε όλοι στη χύτρα με το μαγικό ζωμό της ευτυχίας και της αισιοδοξίας!! Αυτό είναι ζωή!

  4. tanja@the green mixer

    Ρεβύθια τώρα πρόσφατα άρχισα να τρώω είναι η αληθεια και ακόμα δεν εχω τολμήσει να τα μαγειρέψω (λόγω τεμπελιάς). Ηρθε η ώρα μου φαίνεται, μ’αρεσει και το καρυ πολυ (χωρίς τον παστουρμά, θα σε απογοητέψω)

  5. Diama Vlantoni

    τέλεια, τέλεια και παραπάνω από τέλεια!!! έχεις κάμμια φρέσκια ιδέα και για τις κακόμοιρες τις φακές;;;

  6. Diama Vlantoni

    υπέροχα, υπέροχα, φανταστικά ρεβυθάκια!! για πες καμμιά φρέσκια ιδέα και για τις φακίτσες καλέ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *