Πικ νικ, μια “επαναστατική” ημέρα, μια τάρτα και άλλα θαυμαστά!

in english

tart_goat cheese_tomato_olives_onions

Και εγένετο πικ νικ!

Είναι που λέτε αυτή η ημέρα που καθιέρωσε ο Jamie ο Oliver, η Food Revolution Day, που έγινε σιγά σιγά παγκόσμια.

Motto της; Cook it, share it, live it -μαγείρεψε, μοιράσου το, ζήστο.

Στόχος της; Να μπει ο κόσμος στις κουζίνες, να μαγειρέψει με τοπικά, εποχιακά υλικά, να μοιραστεί την εμπειρία -μαγείρεμα ή και φαγητό- με φίλους και γνωστούς και να αποτελέσει μια εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Η μαγειρική και το φαγητό ως άποψη, εκπαίδευση, τρόπο και στάση ζωής.

Κι εμείς, η “αγία” τριάς, Εύα από το Funky Cook, η Κωνσταντίνα από το Sabor by conna και η αφεντιά μου, αποφασίσαμε να εκδράμουμε σε ένα από τα πάρκα στο κέντρο της πόλης, στην Ακαδημία Πλάτωνος, να στήσουμε τα σημαιάκια μας, ν’ απλώσουμε τις κουβέρτες μας, να κρεμάσουμε το τρανζίστορ μας, να φουσκώσουμε τα μπαλόνια μας και ν’ αραδιάσουμε τα τάπερ με τα καλούδια, περιμένοντας φίλους και γνωστούς να περάσουμε ένα -αν και συννεφιασμένο- πανέμορφο απόγευμα με αφορμή την ημέρα αυτή.

_DSC1201-10

collage 1

_DSC1195-4

Το concept; Διάλεξε τουλάχιστον 1 υλικό από τη λίστα με τα 10 εποχιακά υλικά που προτείνουμε, μαγείρεψε κάτι απλό και νόστιμο και φέρτο, μαζί με φίλους σου αν θες, να το μοιραστούμε όλοι μαζί, να γνωριστούμε, να συζητήσουμε για το φαγητό και όχι μόνο, να γελάσουμε, να περάσουμε ένα όμορφο απόγευμα.

Κι έτσι κι έγινε.

Και πάρτε μια γεύση.

collage 5

Από αριστερά πάνω: νόστιμα ντιπς, σάντουιτς από Μadame Ginger, αλμυρά κέικ με λαχανικά από Fooddailly και αλμυρά κέικ με καλαμπόκι από Sabor by Conna.

collage 4

Υπέροχη καροτόσουπα από Γιολάντα Κολλιοπούλου

collage 3

Από αριστερά: μακαρονοσαλάτα με κολοκύθι από Elena’s cooking, λαδένια και μαρουλοντολμάδες από Funky cook

collage 2

From Top left: κέικ κολοκύθι by Mrs Paul Pavlidis, αλμυρά κουλούρια με πιπεριά από Dark Chef, brownie σοκολάτα-πατζάρι από On top of spaghetti, κερασόπιτα από Donkey and the carrot.

_DSC1252-56

_DSC1244-51

Δείτε αν θέλετε περισσότερα και στη σελίδα στο Facebook που δημιουργήσαμε για το Food Revolution Athens!

Και μετά, αν θέλετε, πάρτε και μια γεύση από την τάρτα που έφτιαξα εγώ για την περίσταση, αφού πρώτα μπείτε στην κουζίνα σας με παρέα και την απολαύσετε όλοι μαζί!

Συνταγή γέμισης τάρτας της Αγλαΐας Κρεμέζη (ελαφρώς προσαρμοσμένη)

Σεπτέμβριος 2007, Gourmet Eλευθεροτυπίας

Συνταγή ζύμης τάρτας μπριζέ της Ντίνας Νικολάου

Υλικά:

για τη ζύμη μπριζέ (ταρτιέρα 26-28 εκ.)

  • 125 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κοφτό κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κρόκος αυγού
  • 50 ml (περίπου 1/4 φλυτζανιού) γάλα ή νερό
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο για άλειμμα της ταρτιέρας

για την τάρτα

  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 1 φλυτζάνι κατσικίσιο τυρί λιωμένο με πηρούνι
  • 1/2 φλυτζάνι φέτα τριμμένη
  • 1/2 κιλό ντομάτες σε ροδέλες
  • 1/4 ή λίγο παραπάνω φλυτζάνι ελιές ροδέλες
  • 2 1/2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο +λίγο ακόμα για να περιχύσετε
  • ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Ξεκίνα με το φύλλο τάρτας: παρέκκλινα από τη χειρονακτική διαδικασία που προτείνει η Ντ. Νικολάου και άφησα το μίξερ να κάνει τη δουλειά! Ρίχνω το βούτυρο στον κάδο, χτυπάω να γίνει κρέμα, προσθέτω αλάτι, κρόκο και γάλα (ή νερό) και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν. Κοσκινίζω το αλεύρι όσο το μίξερ χτυπάει ακόμα, ώσπου να τελειώσει το αλεύρι και να γίνει ένα ζυμάρι που θα τυλιχτεί γύρω από τα χτυπητήρια. Σταματάω αμέσως. Αλλιώς, κάνω με την ίδια σειρά τη διαδικασία με τα χέρια.
  2. Τηλίγω σε μπάλα το ζυμάρι, το τυλίγω σε διαφάνεια και αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
  3. Μετά από αυτόν τον χρόνο, βγάζω απ’ το ψυγείο κι αφήνω να έρθει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Εντωμεταξύ, φτιάχνω τη γέμιση της τάρτας: ρίχνω το λάδι σε τηγάνι και σωτάρω τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά βάζοντας λίγο αλάτι και πιπέρι. Βγάζω απ’ τη φωτιά, ρίχνω σε μπωλ.
  5. Προσθέτω στο μπωλ το κατσικίσιο τυρί και ανακατεύω. Αφήνω στην άκρη. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 C πάνω-κάτω.
  6. Ξαναπιάνω το ζυμάρι και το μπλάστρι. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι τον πάγκο μου. Αρχίζω να ανοίγω σε φύλλο το ζυμάρι πιέζοντας από το κέντρο προς τις άκρες ώσπου να γίνει ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα για να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
  7. Λαδώνεις την ταρτιέρα και απλώνεις το φύλλο από πάνω στρώνοντάς το καλά. Τρυπάς με πηρούνι παντού. Στρώνεις μια λαδόκολλα από πάνω και μέσα γεμίζεις με ρύζι, όσπρια ή τα ειδικά βαρίδια (για να μη φουσκώσει το ζυμάρι στο ψήσιμο). Ψήνεις για 20′. Βγάζεις απ’ το φούρνο, αφαιρείς τη λαδόκολλα (ό,τι υλικό χρησιμοποίησες ως βάρος μη το πετάξεις -κράτα το για την ίδια χρήση ξανά) και ξαναβάζεις στον φούρνο σκέτο το ζυμάρι για άλλα 7-8′. Βγάζεις απ’ τον φούρνο, αφήνεις να κρυώσει -δε σβήνεις τον φούρνο αλλά το γυρίζεις στο γκριλ στην ίδια θερμοκρασία.
  8. Όταν κρυώσει η ζύμη, απλώνεις από πάνω τη γέμιση κρεμμύδι-κατσικίσιο τυρί.
  9. Στρώνεις τις ροδέλες ντομάτας, πασπαλίζεις με τη φέτα, μετά τις ελιές (πιέζοντας ελαφρά να κολλήσουν), πιπέρι και ραντίζεις με λίγο ελαιόλαδο παντού. Σκεπάσεις τις άκρες της τάρτας με λίγο αλουμινόχαρτο για να μη καούν.
  10. Ψήνεις για 4-5′ μέχρι η γέμιση να τσιτσιρίζει. Βγάζεις απ’ το φούρνο κι όταν κρυώσει λίγο πασπαλίζεις με τον ψιλοκομμένο βασιλικό (τον οποίο εγώ ξέχασα!).
  11. Κόβεις, απολαμβάνεις σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τους φίλους σου.

You might also like:

Tarte tatin. Όταν ήρθαν τα πάνω κάτω με μια τάρτα με τυρί και ντομάτα.

Τάρτα με κιμά, πορτοκάλι και κόλιανδρο

Τάρτα με κιμά, πορτοκάλι και κόλιανδρο

6 thoughts on “Πικ νικ, μια “επαναστατική” ημέρα, μια τάρτα και άλλα θαυμαστά!

  1. Martha Tompoulidou

    Πολύ ωραία καλούδια, πολύ ωραία πρόταση, κι είμαι σίγουρη πως περάσατε και πολύ όμορφα! Να το ξανακάνετε!

  2. mookies

    Πολύ καλή ιδέα, μπράβο στην ¨αγία¨ τριάδα που το σκέφτηκε. Πρέπει να περάσατε όμορφα, μακάρι την επόμενη φορά να μπορέσω να συμμετάσχω και εγώ.
    Καλή συνέχεια,
    Μίνα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *