Οι πατάτες οι γιαχνί με τα αυγά. Μπουλέρι.

in english

πατάτες γιαχνί_αυγά_μπουλέρι

Ψάχνοντας να βρω την έννοια της λέξης μπουλέρι, δε βρήκα τίποτα μαγειρικό εκτός από ονόματα.

Θα μείνω στην ουσία.

Κι ουσία είναι μία.

Εκτός του ότι δεν υπάρχει αθανασία, αυτό το φαγητό είναι χορταστικό, πεντανόστιμο, απλό και τόσο απαλυντικό για την ψυχούλα που νομίζω θα ενταχθεί στη μαγειρική μου ρουτίνα.

Έτσι. Εμπλουτισμένο. Με όμορφα αυγά από πάνω.

Α. Κι αν βρει κανείς και τι μπορεί να σημαίνει η λέξη ή από που να βγαίνει, πείτε μου.

πατάτες γιαχνί_αυγά_μπουλέρι

Από το βιβλίο “Γεύση, η τρίτη αίσθηση” της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

(ελαφρώς παραλλαγμένη)

Υλικά:

  • 5-6 μεσαίες πατάτες κομμένες κυδωνάτες ή όσες θέλετε για να χορτάσει η οικογένεια
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3 ντομάτες φρέσκες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
  • όσα αβγά θέλετε -εγώ έβαλα 4
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά.
  2. Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τις κομμένες πατάτες και τα σοτάρουμε όλα μαζί ανακατεύοντας για 5′.
  3. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2′.
  4. Ρίχνουμε και τις τριμμένες ντομάτες, την κανέλλα, αλάτι και πιπέρι και αν δεν έχουν καλυφθεί τα υλικά (πατάτες), συμπληρώνουμε με νερό μέχρι ίσα να καλυφθούν. Ανακατεύουμε καλά, βάζουμε καπάκι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά.
  5. Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες (τις τρυπάμε με ένα πηρούνι), ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα πάνω από τις πατάτες προσεχτικά, σβήνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι πάλι και αφήνουμε πάνω στο μάτι για να ψηθούν και τα αυγά.
  6. Πέφτουμε με τα μούτρα στο ζεστό φαγητό με φρέσκο όμορφο ψωμί, ένα όμορφο τυρί και το κρασί που σβήσαμε το φαγητό.

ΥΓ 1. Για να μη σπάσουν τα αυγά, προτίμησα αντί να τα ρίξω κατευθείαν πάνω από την κατσαρόλα, τα έσπαγα πρώτα ένα ένα μέσα σε ένα μπολάκι και το έχυνα προσεχτικά ακριβώς πάνω από τις πατάτες σε διάφορα σημεία το καθένα.

ΥΓ 2. Τα αυγά ψήνονται εντελώς χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα άλλο απολύτως. Δε μένει ίχνος ενοχλητικού για πολλούς -και για μένα- ωμού ασπραδιού.

You might also like:

Σελινόριζες με πατάτες και πετιμέζι στην κατσαρόλα

Σελινόριζες με πατάτες και πετιμέζι στην κατσαρόλα

Πατάτες γιαχνί... ινδικού τύπου

Πατάτες γιαχνί… ινδικού τύπου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *