Γαρίδες με δεντρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου/Shrimps with rosemary and garlic scented olive oil

Οι γαρίδες είναι ένα από τα αγαπημένα μου θαλασσινά.

Τις τρώω με όλους τους πιθανούς τρόπους μαγειρέματος και πιστεύω ότι είναι ένα υλικό το οποίο ταιριάζει εύκολα με πολλά άλλα: από ρύζι και noodles μέχρι μακαρόνια, αλλά και σαγανάκι με ντομάτα και φέτα, ψητές στα κάρβουνα, βραστές με λεμόνι και λαδορίγανη, σουβλάκι, πανέ κλπ κλπ…

Αυτή η συνταγή της Ντίνα Νικολάου από τον Γαστρονόμο Μαρτίου 2009, είναι μια εκδοχή που συνδυάζει αρώματα και υλικά που οι γαρίδες αγαπούν.

Το ίδιο κι εγώ.

ΥΛΙΚΑ

  • 18 μεγάλες γαρίδες ή 24 μέτριες φρέσκες ή κατεψυγμένες
  • 2/3 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 8 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή 1 κοφτή κουτ. σούπας αποξηραμένο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε νιφάδες ή 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 2 λεμόνια, χυμό και ξύσμα
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και τον μαϊντανό και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί το λάδι ~5-6΄ χωρίς όμως να βράσει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει όση περισσότερη ώρα μπορούμε προκειμένου να αναπτυχθούν όλα τα αρώματα από τα μυρωδικά.
  3. Σουρώνουμε το λάδι, το κρατάμε σε ένα μπολ και λιώνουμε τα μυρωδικά (δεντρολίβανο, μαϊντανό, σκόρδο) στο μπλέντερ.
  4. Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό λεμονιών και την πάπρικα.
  5. Καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη –εκτός από το κεφάλι αν είναι μεγάλες και την ουρά- και το έντερό τους με ένα μαχαίρι
  6. Σε μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε το αρωματικό ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε τις γαρίδες, τις γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές και μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τα λιωμένα μυρωδικά (σκόρδο-δεντρολίβανο-μαϊντανό), αλάτι, πιπέρι και το μείγμα μουστάρδα-μέλι-λεμόνι-πάπρικα!
  7. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε 2-3’ και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού –το οποίο εγώ ξέχασα εντελώς!

Το συνοδέψαμε με μπασμάτι για να μας «πιάσει»!!

_________________________________

Shrimps are my favourite seafood.

I eat them with all the possible ways of cooking and I believe that they are an ingredient that matches very well with many others; rice, noodles and pasta, baked with tomato sauce and feta cheese, grilled, boiled with olive oil, lemon and origan, skewered, fried etc etc…

This recipe from Chef Ntina Nikolaou (magazine Gastronomer, March 2009) is a version that combines scents and ingredients that shrimps love.

Me too.

INGREDIENTS

  • 18 large shrimps or 24 medium sized fresh or frozen
  • 2/3 cup of olive oil
  • 8 garlic halved cloves
  • 2 tbsp fresh finely chopped rosemary or 1 (not full) tbsp dried
  • 1 cup finely chopped parsley
  • 2 tbsp sweet paprika in flakes or 1 tsp in powder
  • 2 tbsp mustard
  • 1 tsp honey
  • 2 lemons, juice and zest
  • Salt, pepper

DIRECTIONS

  1. In a small pot put the olive oil, rosemary and parsley and leave it on medium heat for 5-6’ without letting it boil and burn.
  2. Take it away from the heat and let it cold as much time as you can so as the scent of all the ingredients is absorbed
  3. Drain the oil from its ingredients and smash them in a blender. Keep the scented olive oil in a bawl
  4. In a separate bawl mix mustard, honey, lemon juice and paprika.
  5. Unpeel the shrimps and remove their intestines with a knife, keeping their heads and tails.
  6. In a big frying pan, put the scented olive oil and when it is hot, add the shrimps and let them become red both sides.
  7. Add the smashed ingredients (garlic, rosemary and parsley), salt, pepper and the mixture of mustard, honey, lemon and paprika
  8. Stir well, let it mix for 2-3’ more and take it away from the heat.
  9. Sprinkle all over with the lemon zest –which I completely forgot!

We ate the shrimps with basmati rice to satisfy our hunger!

8 thoughts on “Γαρίδες με δεντρολίβανο και αρωματικό λάδι σκόρδου/Shrimps with rosemary and garlic scented olive oil

  1. Elpiniki

    Πολύ νόστιμες φαινονται οι γαριδουλες σου.. κι εμενα μ αρεσουν πολύ, αλλα δεν αρεσουν στον αγαπημενο μου, οπότε σπανια τις κανω… την επομενη φορα ομως θα τις δοκιμασω κι ετσι!

    1. Artemis Tsipi

      Γειά σου Ελπινίκη, κρίμα που δεν του αρέσουν… Μπορείς να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα για ‘σένα μόνο!

  2. Σοφία Αναστασοπούλου

    Αρτεμις δεν σε προλαβαίνουμε με τόσες συνταγές!!!
    Και εγώ επίσης τρελαίνομαι για γαρίδες αλλά ο Πανος δεν… Ελπίζω μόνο ο Παντελής να ακολουθησει τα χνάρια μου στο φαγητό…και να ξετρελαίνεται με τις γαριδούλες για να φτιάχνω και τέτοιες συνταγές. Αναμένουμε και προτάσεις για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Καλή συνέχεια.

    1. Artemis Tsipi

      Σοφία, κι εγώ δεν προλαβαίνω με τόσες συνταγές! Θέλω να τις κάνω όλες και δεν μπορώ! 🙂
      Κρίμα που δεν τρώει τις γαρίδες ο Πάνος, χάνεις κι εσύ μαζί του… (θα σου στείλω πακετάκι μόνο για σένα!)
      Υπομονή και για τα Χριστούγεννα, όλο και κάτι έχω στο νού μου!

  3. Μαριέττα

    Ουάου!!! Υποψιάζομαι την γεύση και θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμο, αλλά οι φωτογραφίες το απογειώνουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *