Αγκινάρες με προσούτο made in Spain!

in english

Τι σχέση έχουν οι αγκινάρες με το ιταλικό προσούτο ισπανικής κατασκευής;

Εκ πρώτης όψεως, καμία!

Εκ πρώτης… μπουκιάς όμως, μεγάλη!

Πλούσια γεύση, γλυκύτητα και μπόλικη ψωμο-βούτα, χαρακτηρίζουν το πιάτο αυτό το οποίο έχει καταλανικές καταβολές, όπως μας ενημερώνει ο Βαγγέλης Δρίσκας, στο Gourmet της Ελευθεροτυπίας. Γι’ αυτό και προτείνει το χαμόν ως υλικό και το προσούτο έρχεται δεύτερο αν δεν το βρούμε, όπως εγώ. Μια χαρά και το προσούτο, σας διαβεβαιώνω, και πάρτε και τις πολύτιμες συμβουλές για το καθάρισμα της αγκινάρας από την Ξανθή και το blog της ” Οι συνταγές της Ασπρούλας” -το μόνο που έχω να προσθέσω εγώ είναι, φορέστε γάντια για να μη μαυρίσουν τα χεράκια σας!

ΥΛΙΚΑ

  • 12 αγκινάρες καθαρισμένες και κομμένες στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλες
  • Πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια-κύβους (προαιρετικά, για συνοδεία)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 3 φλ. ζωμό κοτόπουλου (ή νερό)
  • 8 φέτες χαμόν (ή προσούτο) σε μικρά κομμάτια
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κρόκοι
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.      Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις αγκινάρες

2.      Ρίχνετε το ζωμό ή το νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζετε σε μέτρια φωτιά για ½ ώρα με ανοιχτό καπάκι. Αν βάλετε και πατάτες, τις ρίχνετε και αυτές να βράσουν.

3.      Σωτάρετε το χαμόν ή προσούτο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και αφήνετε στην άκρη.

4.      Ανακατεύετε καλά την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το κορν φλάουρ σε ένα μπολ και ρίχνετε το μείγμα στις μαγειρεμένες αγκινάρες.

5.      Ρίχνετε και το χαμόν ή προσούτο και ανακατεύετε προσεχτικά για να μη λιώσουν οι αγκινάρες. Αφήνετε για 2-3’ στη φωτιά και αποσύρετε βάζοντας γενναίες κουταλιές σε πιάτο και βουτώντας ωραίο ψωμί στη σάλτσα!

You might also like:

Πατάτες γιαχνί... ινδικού τύπου

Πατάτες γιαχνί... ινδικού τύπου

Σελινόριζες με πατάτες και πετιμέζι στην κατσαρόλα

10 thoughts on “Αγκινάρες με προσούτο made in Spain!

  1. Ξανθή

    Καλησπέρα!! μου έδωσες ιδέα και αντί για χαμόν κλπ θα βάλω σύγλινο Μάνης που πήρα στο παζάρι στο Σύνταγμα. Οι αγκινάρες είναι η αδυναμία μας μόνο που τώρα τελειώνουν οι πρώιμες αλλά σε κανένα μήνα πάλι εδώ θα είναι.
    Ευχαριστώ για την αναφορά.

  2. Ζωή

    Τέλεια ιδέα!! Μ’ αρέσουν πολύ οι αγκινάρες και το μόνο που έκανα ως τώρα ήταν αλά πολίτα -ωραίο, δε λέω, αλλά και καμιά καινούργια γεύση είναι πάντα καλύτερα 🙂
    PS. καιρό έχουμε να τα πούμε από κοντά…

    1. Artemis Tsipi

      @Zωή,
      όντως η αλλαγή χρειάζεται που και που! Όποτε θέλετε και μπορείτε κανονίζουμε, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα των bebe!

      @Cathy,
      μου αρέσει αυτό που σου συνέβη! Ελπίζω να το δοκιμάσεις και να σου αρέσει!

      @Rena,
      χαίρομαι πολύ! Θα περιμένω ανταπόκριση -θετική ή αρνητική- για ό,τι δοκιμάζεις!

  3. Cathy

    Προτη φορα λαχταρω ενα πιατο με αγκιναρες!!!!!! Φαινεται πραγματικα φανταστικο και ζουμερο….τελειο!

  4. Rena

    Λοιπόν έφτιαξα την συνταγή σου προχθές το βράδυ!!! Βγήκε τέλεια!!!!!!!!!!!!!! Πάντα τέτοια!!! 😀 😀

  5. Pingback: Τα μαγειρέματα της γειτονιάς και άλλα!! | World Home Made Recipes

  6. Pingback: Τα μαγειρέματα της γειτονιάς και άλλα!! | Συνταγές της Ασπρούλας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *